Efter frukost och mingel hälsade ordförande Lars Grenhage välkommen och presenterade morgonens moderator Andreas Fogelqvist, från företaget Entrenova. Andreas presenterade resultatet av en telefonundersökning, där man intervjuat tio företagare på Tjörn. Frågor som ställdes var; hur de ser på företagsklimatet, hur de upplever kommunens service och vilka frågor som känns viktiga inför valet. Det handlade främst om låga betyg kring kommunens service, bygglov och handläggningstider. Mot bakgrund av svaren, samt rankingar och kommunundersökningar som genomförts, öppnades det upp för debatt mellan deltagande politiker och företagare.
Lotta Rolandson från Företagarna Västra Götaland berättade om Företagarnas valbudskap #4av5 jobb. Målsättningen med valbudskapet är att alla politiker ska bli medvetna om att det är i de små företagen fyra av fem jobb skapas. Med den insikten hoppas Företagarna att attityden gentemot småföretagare förbättras och att bättre beslut fattas när det kommer till frågor som är viktiga för småföretag.
Deltagande politiker fick börja debatten med att köra ett speedanförande. Under två minuter fick de berätta vad de skulle vilja göra för att förbättra företagsklimatet på Tjörn.
S: Benny Andersson -vill att kommunen har en utbildningstro och att det satsas på de utbildningar som lockar ungdomar till Tjörn. Utöka kommunikationerna runt Tjörn, det måste gå att åka kollektivt. Det behövs mer hyresrätter. När det kommer till näringslivet på Tjörn måste man jobba över blockgränserna och sträva mot samma mål.
Vallöfte: Vi ska ta initiativ till att skapa ett färjeläger med färjetransport till Kungälv, för att lösa infrastrukturproblemen.
FP: Martin Johansen – Vill få bukt med ungdomsarbetslösheten. Företagen har svårt att hitta personer med rätt kompetens när de ska anställa, därför är det viktigt med en fungerande infrastruktur, både transport och fiber. En företagslots införs nu, vilket kommer att vara till stor hjälp och nytta för företagare.
Vallöfte: (Inväntar svar)
MP: Azar Hedemalm – vill minska krånglet och underlätta regelverket för företagare. Vill sänka arbetsgivaravgifterna och minska sjuklöneansvaret för småföretagare. RUT- och ROT-avdragen ska finnas kvar och kan med fördel utökas inom andra områden också.
Vallöfte: Vi kommer att göra allt i vår makt, inom kommunens ansvarsområde, att vara lyhörd och underlätta för småföretagarna att bedriva, utvecklas och växa. Bland de åtgärder vi kan på kommunalnivå ta till är att öka tillgängligheten och förkorta handläggningstiderna och minska regelkrånglet samt i samverkan med andra aktörer gynna ett klimat där behov av kompetent arbetskraft tillgodoses.
M:Anders G Högmark – vill att man inte ska leta efter skillnader mellan partierna där det finns likheter. Det måste byggas mer för att få folk att flytta hit och då 1/3 hyresrätter. Vi måste knyta ihop utbildningarna med företagen på orten.
Vallöfte: Utveckla den löpande dialogen mellan kommunens politiker o tjänstemän och kommunens företagare. Mer och bättre planlagd mark för olika typer av näringsverksamhet .....med enklare handläggning. Bättre arbetspendlingsmöjligheter till och från Tjörn framför allt via Stenungsund. Ökat bostadsbyggande, där hyresrätten prioriteras de närmaste åren. Fortsatt satsning på skolan under mottot ..”en redan bra skola kan bli ännu bättre”. I dialog med näringslivet utveckla Tjörns besöksnäring.
Annelie Nilsson var en av deltagarna på valupptakten. Hon driver enmansbolaget Fri Agent. På frågan vilken som är hennes viktigaste valfråga svarar hon:
- Det sociala trygghetssystemet är den viktigaste valfrågan för mig. Vi microföretagare står ofta lite utanför diskussionerna, då vi inte skapar fler arbetstillfällen än våra egna. Jag gillar att det diskuterades att vi ska ses oftare och ha dialoger kring företagsklimatet här på Tjörn.
Lars Grenhage, ordförande för Företagarna Stenungsund & Tjörn, uppmärksammade också deltagarnas önskan om att träffas oftare.
- Det här känns som början på ett bra samarbete. Vi behöver träffas och föra dialoger och få en ökad förståelse för varandra.