podcast news play företagaren I media förmån faq
Nyheter

Cateringfirman som knep storkunden Mathem mitt i pandemin

Sara Brandt startade sitt cateringföretag Prime catering Sverige år 2017. Det dröjde till 2020,  mitt i pandemin, innan hon omformade företaget till ett aktiebolag. Detta var i samma veva som hon ingick ett avtal med Mathem. Men företaget växte inte fram över en dag.
Publicerad 25 maj 2022

Det tog sju år från att idén uppkom till att företaget startades. Detta för att självförtroendet inte riktigt fanns där, det är en stor satsning att starta företag och det finns alltid en risk att man misslyckas, säger Sara Brandt.

Med sig i bagaget innan Sara blev egenföretagare hade hon 19 år i branschen, bland annat som restaurangchef på finkrogar. När Sara startade sitt bolag arbetade hon som hovmästare vid sidan av – nu är det så mycket att göra att hon inte längre behöver vara anställd. Vd:n jobbar i dag med alla typer av uppgifter i företaget. Till hjälp har hon även personalpool av handplockade personer som hon känner och litar på.

Man ska vara bra på mycket för att kunna driva företag, speciellt i början, säger Sara.

Prime catering vänder sig såväl till privatpersoner som till företag. Exempel på uppdrag är bröllop, fester och affärsluncher.

Med pandemin kom storkunden 

– Under pandemin var det kämpigt i början. Det kändes som om att allt avbokades över en natt. Många tänkte att det gick bra för cateringföretagen eftersom man kör hem maten. Men när man inte skulle samlas så gjorde man inte det och där dog det vår affärsidé vilar på – att folk träffas. Vi drabbades minst lika hårt som restaurangerna gjorde, säger Sara Brandt.

När den ödesdigra dagen kom den 13 mars 2020 startade prövningarnas tid. Men pandemin öppnade även upp för nya möjligheter och kreativa lösningar för att nå kunderna. Snart hade ett avtal med Mathem säkrats. Processen var lång men nu är de inkörda och planen är att fortsätta lansera nya rätter.

Jag utvecklade ett lite lyxigare färdigrättskoncept och smörgåstårtor. Detta hjälpte jättemycket, men med det sagt var det inte enkelt. Att göra catering är en sak men att göra mat till dagligvaruhandel är ett helt annat regelverk, säger Sara.

Restriktionerna har släppt, hur ser det ut för er nu?

– Vi hade jättemycket att göra från maj till nyår förra året. Så det var ett bra år, trots pandemin. Nu är bröllopen tillbaka och det är något som jag personligen är väldigt förtjust i att jobba med. År 2022 blir spännande, säger hon.

Produktionsköket ligger i Arlöv där bolaget utgår från. Sara Brandt har stått mycket i köket själv och värdesätter det estetiska högt. Maten får gärna vara trevlig att se på säger hon. 

I framtiden vill Sara Brandt expandera, planen är att öppna en delikatessdisk med franskt tema i Malmö

Den här texten är en del av Företagarna region syds artikelserie där vi går varvet runt hos föreningarna och porträtterar våra medlemmar. 

Fler nyheter från Företagarna