För att funktionen du försöker använda ska fungera korrekt behöver du uppdatera ditt samtycke. Du kan alltid ändra dig genom att klicka på Cookieinställningar i sidfoten.

podcast news play företagaren I media förmån faq
Nyheter
Tidningen företagaren

Skyddar elnät mot cyberattacker

Publicerad 23 maj 2024
Säg ”hjälp mot cyberattacker” och varenda företagare får något varmt i blicken. Först ut att kunna dra nytta av Norgalds skydd är elnätsbolag. – Vår mjukvara hittar och analyserar sårbarheter för att förhindra avbrott i samhällsviktiga funktioner, säger vd Elin Sandahl.
Elin Sandahl stoppar cyberattacker och hindrar avbrott i viktiga samhällsfunktioner.

Allt fler uppkopplade system i samhället innebär fler bakdörrar där hackare kan ta sig in och orsaka skador. Göteborgsbaserade Norgald har, baserat på svensk forskning, skapat modelleringsmjukvaran Elvira.

– Vi automatiserar en process som i dag sköts manuellt av it-tekniker. Vår mjukvara Elvira skapar en översikt av alla sammankopplade system, och analyserar sårbarheter baserat på hur de påverkar driften, så att du kan fatta beslut i realtid, förklarar Elin Sandahl.

Norgald fokuserar på elnätsbranschen i starten?

– All annan kritisk infrastruktur är beroende av att elnätet fungerar och därför behövs det ett robust skydd. På sikt är målet att expandera till fler branscher. Om 5-10 år finns vi på den globala marknaden.

”Tekniken som forskningen föreslagit var unik”

Antalet cyberattacker ökar deppigt snabbt?

– De ökar inom alla sektorer och på alla plan. Vi ser bland annat ett ökat i form av sofistikerade attacker från angripare som kartlägger kritisk infrastrukturen för att slå ut eller förstöra komponenter vilket riskerar att paralysera hela samhället. Attackerna kan komma från statssponsrade eller kriminellaorganisationeroch är ett hot mot exempelvis distribution av el och vatten men också mot banker och tillverkningsindustrier.

Er innovation bygger på forskning från Högskolan i Skövde?

– Projektet handlade om just proaktivt arbete för att skydda samhällsviktiga funktioner. Jag såg att tekniken som forskningen föreslagit var unik.

Du är familjens första företagare?

– Ja, pappa jobbar statligt och mamma på kommun. Jag har alltid haft en företagardröm men jag har inte vetat hur eller var jag skulle börja. Chalmers entreprenörsskola blev nyckeln, det är en fruktansvärt bra utbildning att bygga vidare på.

Vad händer i bolaget nu?

– Vi har fått stöd från Vinnova och Energimyndigheten för utveckling av vår teknik. Nu letar vi investeringar för att finslipa vår första produkt som lanseras i slutet av året, eller under 2025, beroende på hur avancerad vi gör den. Vi söker även fler testpartners: medelstora energibolag eller cybersäkerhetsbolag inom industrin.

Tre snabba

Heureka-moment: När jag vann Almi Pitch i Åre i fjol. Det bekräftade att vi har en teknisk lösning som väcker ett brett intresse och fyller ett stort behov.

Tips till andra: Jag har länge jobbat själv i bolaget. Det rekommenderar jag inte om du driver en forskningsbaserad startup med en komplex produkt och svår marknad.

Här tog jag hjälp: Min businesscoach och andra stjärnor på Chalmers Ventures.

Fler nyheter från Företagarna