För att funktionen du försöker använda ska fungera korrekt behöver du uppdatera ditt samtycke. Du kan alltid ändra dig genom att klicka på Cookieinställningar i sidfoten.

podcast news play företagaren I media förmån faq
Nyheter
Tidningen företagaren

Klimatsmart färg med mikroalger

Publicerad 23 maj 2024
Giftfri textilfärg med hjälp av mikroalger. Vårt nya normala i klädindustrin? – Jag startade Mounid för att utveckla en textilfärg som jobbar med naturen, inte emot den, säger Ida Näslund.
Ida Näslund skapar klimatsmart färg med hjälp av mikroalger.

Klimatsmart algfärg – det är Mounids grej?

– Vi tar fram en giftfri, biobaserad färg av mikroalger – ett algbläck – för textilindustrin. Som designer på modeföretag såg jag problemet med dagens färgning. Jag snöade in på pigment och bakterieodlingar och fastnade till slut för alger.

Miljömässigt är algbläck en solklar vinnare?

– Ja, vårt bläck är helt ofarligt för människor och natur. Mikroalgerna vi använder bidrar dessutom med klimatnytta redan i odlingsfasen genom att de binder koldioxid.

Alger är ett framtidsmaterial på många fronter?

– Att djupdyka i mikroalger är spännande. Jag kontaktade forskare på RISE som var vana vid algförfrågningar kopplade till mat, men textilfärg var något nytt. Ännu mer spännande blev det när jag hittade algfarmer i Sverige. Via Smart Textile i Borås gjorde jag en förstudie och för fem år sedan startade jag företaget.

”Jag ser det framför mig: alla sover i algbläcksfärgad pyjamas”

Du hade med dig stora varumärken från start?

– Houdini var nyfikna och hoppade på som bollplank i att validera konceptet, vilket gav värdefulla perspektiv. Wargön Innovation snappade upp Mounid och föreslog pilotprojekt med bland andra Woolpower. Parallellt satte jag i gång processen med att skydda algbläcket och för ett halvår sedan fick vi vårt första patent.

Blått är först ut – på bomullstyg?

– Ja, vi har ett Vinnovaprojekt med fokus på blå färg och denimindustrin. Vi samarbetar med två svenska denimföretag med stark hållbarhetsprofil. Målet nu är att ta fram en produktion på 500 liter färg.

Det är ofta extra jobbigt att vara den som bryter ny mark?

– Som jag ser det finns det ingen annan väg framåt än att fasa ut det fossilbaserade och jobba med biobaserad färg. Och det var trögare i början. Nu är det en helt annan situation när det på regeringsnivå pratas om en cirkulär textilindustri.

Vad förnyar du framöver?

– Vi undersöker fler algfärger och pigment med Textilhögskolan och Science Park Borås. Det är ett EU-projekt där vi kikar på att odla alger i avloppsvatten, där vattnet samtidigt renas. På sikt breddar vi till fler branscher. Eftersom vi fokuserar på cellulosa kan algbläck bli intressant för papper och förpackningar.

Tre snabba

Sömnlöst läge: Jag är rätt bra på att inte ligga sömnlös. Jag har alltid målat och skapat, det hjälper mig att se problem ur andra perspektiv. Nya vinklar och möjligheter.

Favoritstöd: Jag har fått mycket hjälp längs vägen via inkubatorer. Jag uppskattar särskilt Wargön, just att det är en plattform för miljövänlig cirkulär textil.

Om tio år: Då är vi ledande på biobaserad färg, globalt. Jag har levt i den framtidsvisionen ett tag. Jag ser det framför mig: alla sover i algbläcksfärgad pyjamas.

Fler nyheter från Företagarna