För att funktionen du försöker använda ska fungera korrekt behöver du uppdatera ditt samtycke. Du kan alltid ändra dig genom att klicka på Cookieinställningar i sidfoten.

podcast news play företagaren I media förmån faq
Nyheter

Historiskt många konkurser 2023

Publicerad 2 jan 2024
Under 2023 låg konkurserna på de högsta nivåerna sedan finanskrisen på 1990-talet.
Antalet konkurser ökade stort under 2023, visar statistik från UC. En bransch som är hårt drabbad är byggindustrin. Foto: Jeppe Gustafsson/Shutterstock.com.

2023 var ett dystert år. Kraftiga prisökningar kastade om i många företags kalkyler. Räntehöjningarna lade en våt filt över aktiviteten i ekonomin som helhet, kronan gick kräftgång och omvärldsläget präglades alltjämt av krig och oro. För många företagare fanns till slut inget annat alternativ än att kasta in handduken. 

Stort antal konkurser

När kreditinformationsföretaget UC sammanfattar 2023 konstaterar det att konkurserna legat på de högsta nivåerna sedan finanskrisen på 1990-talet. Dessutom ökade konkurserna under december månad inom åtta av de tio branscher som UC kartlägger, jämfört med samma månad ett år tidigare. Inom byggindustrin är ökningen 43 procent, i partihandeln 41 procent och inom transport 28 procent. 

Johan.png

− En viss andel företagskonkurser är fullt naturligt och ingenting att oroa sig för, men när lönsamheten försämras brett och konkurserna stiger på det här sättet tycker jag att det ger anledning till en viss oro, säger Företagarnas chefsekonom Johan Grip

Fram för tillväxtfrämjande politik

Gör ljuset i tunneln starkare

Svensk ekonomi befinner sig i lågkonjunktur och den väntas hålla i sig under året. Fortsatt dystra rapporter om konkurser är därför att vänta. Enligt UC kommer det att ske en ökad konkursvåg även i vinter och det som vi sett hittills kan i värsta fall vara toppen på ett isberg. 

Johan Grip menar att det bästa sättet att minska riskerna för en kraftig konkursvåg är att bedriva en ekonomisk politik som främjar företagande i bred bemärkelse.  

− För att reda ut det här krävs ingen stödpolitik, utan det som krävs är en tillväxtfrämjande politik som fokuserar på att sänka skattetrycket och regelbördan för företagen. Så löser de resten själva, som de alltid gjort. 

Dags för en helomvändning 

Ny elskattesmäll vid årsskiftet

Det finns dock politiska beslut som vore bra att rulla tillbaka i det läge som Sveriges ekonomi befinner sig i nu.  

− Regeringen har valt att höja skatten på el nu vid årsskiftet. Det gör att kostnaderna för företag ökar ytterligare och att efterfrågan från hushållen dämpas än mer. Det är helt fel väg att gå, här krävs en helomvändning från regeringen.

Taggar
Riks Nyhet Övrigt
Fler nyheter från Företagarna