För att funktionen du försöker använda ska fungera korrekt behöver du uppdatera ditt samtycke. Du kan alltid ändra dig genom att klicka på Cookieinställningar i sidfoten.

podcast news play företagaren I media förmån faq
Nyheter

Krisstödet otillräckligt enligt kulturbranschen

Publicerad 22 dec 2021
Regeringens aviserade 120 miljoner i kulturstöd på grund av nya restriktioner räcker inte, menar Sveriges Producenter och Privatteatrar.
Foto: Shutterstock.com

De hårdare restriktionerna och strängare rekommendationerna från och med den 23 december innebär nya omedelbara utmaningar för kulturbranschen, som precis anpassat verksamheterna för att kunna kontrollera vilka som är fullvaccinerade. Så sent som den 1 december infördes vaccinationsbevis på evenemang med fler än 100 deltagare.

Det som tillkommer nu är att evenemang inomhus med fler än 20 deltagare enbart får ha sittande publik, oavsett om vaccinationsbevis används eller inte. Utan vaccinationsbevis får sällskap inte överstiga åtta personer och det ska vara en meters avstånd mellan varje sällskap. För fler än 500 deltagare krävs både vaccinationsbevis och avstånd mellan sällskap på maximalt åtta personer.

Emelie_lofmark_rund.jpg

Emelie Löfmark som är produktionsledare på Julius Production och ordförande för Sveriges Producenter och Privatteatrar ser det i praktiken som en ny nedstängning. Något som får stora konsekvenser för en bransch som varit nedslängd i ett och ett halvt års tid och bara börjat återhämta sig under hösten.  

− Det som återstår om vi måste stänga ner igen nu är konkurser och en kulturnäring som tystnar, säger hon.

Stödet räcker inte på långa vägar

För att kompensera för restriktionerna har regeringen aviserat ett nytt stöd till kulturbranschen på 120 miljoner kronor. Det ska ingå i en extra budget i januari. Hur krispengarna ska fördelas och när de kan betalas ut kommer regeringen att återkomma med besked om efter att förslaget behandlats i riksdagen.

Sveriges producenter och privatteatrar anser att beskedet inte räcker. Det är enligt dem bara fortsatta statliga stöd som kan få kulturlivet att överleva tills biljettköparna återigen kan finanseringa verksamheterna.

− Många av oss har sedan de lättade restriktionerna i september, gjort allt vi kunde för att på rekordtid sätta upp nya föreställningar, evenemang och konserter samt starta upp redan uppskjutna projekt. Egentligen ett omöjligt uppdrag med så kort varsel – men vi spände bågen! Nu är dock ladorna i våra bolag tomma, säger Emelie Löfmark.

Miljardstöd krävs   

I stället för de aviserade 120 miljoner kronorna föreslår Sveriges producenter och privatteatrar en krisfond för kulturen genom att stöpa om det kritiserade evenemangsstödet och förlänga stödet för särskilda behov i kulturlivet.

− Ska kulturbranschen överleva behövs ytterligare rimligtvis stöd med omkring 4 miljarder kronor, säger Emelie Löfmark.

Fler nyheter från Företagarna