headphones newspaper video-player

Färdplan för bättre företagsklimat

Sju åtgärder som krävs för att Sveriges företagare ska få samhället att blomstra när pandemin klingar av.
Publicerad 6 nov 2020
Foto: Shutterstock.com

Olika stöd som korttidspermittering, som under en krisperiod fyller viktig funktion, riskerar att vid långvarig tillämpning urholka snarare än stärka konkurrenskraft genom lägre omvandlingstryck. Det gynnar inte långsiktig tillväxt eller jobbskapande.

Fredrik Östbom1.png

− Det gäller att hålla två tankar i huvudet samtidigt nu. Dels behöver vi de långsiktiga strukturreformerna som stärker Sveriges och svenska företags konkurrenskraft, dels behöver många av de regelförenklingar och insatser som gjorts under rådande kris i någon form förlängas och förenklas så länge coronakrisen har oss i sitt grepp, säger Företagarnas samhällspolitiska chef Fredrik Östbom.

Färdplan 2021 – 7 anhalter på vägen till återstart

För att hjälpa politiker och andra makthavare att fokusera på rätt saker har Företagarna tagit fram Färdplan 2021 – 7 anhalter på vägen till återstart.

Färdplanen innehåller sju punkter, från behovet av att förenkla och förlänga krisstöden till sänkta arbetsgivar- och egenavgifter.

Gå till förslagen i färdplanen.

Om färdplanen blir verklighet finns alla möjligheter för att Sverige ska gå stärkt ur krisens alla prövningar.

− När statsminister Stefan Löfven pratar om restriktionerna i samhället brukar han säga att det vi gör rätt nu, det får vi glädje av sen. Det vi gör fel nu, det får vi lida för sen. Jag menar att samma logik gäller för företagsklimatet, säger Fredrik Östbom. 

Fler nyheter från Företagarna

Småföretagare tar över när Findus ger upp

Efter 20 år tillsammans på Findus blev Bengt Gunnarsson och Göran Claesson av med jobbet. Nedläggningen av det anrika företaget var oväntad. Men slutet på anställningen blev början till egen verksamhet. Nu satsar de på närodlad frukt och grönt i nordvästra Skåne.

Korttidsstöd öppet för ansökan

Ansökan om stöd till korttidsarbete är sedan den 29 mars öppen igen. Företagarna tagit fram ett verktyg så att du kan räkna ut korttidsstöd per anställd.

Guide: Våga ta steget!

Pandemin fick Jokkmokks världsberömda marknad att växla från folkmyller till webbhandel. Det visar hur det digitala klivet kan rädda såväl företag som 416-åriga traditioner.

Plötsligt var ”Nowhere” överallt

Dryck som ändrar samhällets inställning till alkohol i en unik restaurangupplevelse i skogen. Det är eventet som nominerats till ett prestigefyllt pris. Fast egentligen handlar ...

”Pandemin är som en tidsmaskin”

Per Schlingmann har tillsammans med Kjell A Nordström skrivit boken Corona Express som beskriver hur covid-19 blivit en förändringskraft som påverkat villkoren för människor, företag och samhällen.

Sju förslag för bättre miljöpolitik

Miljöpolitiken måste ge rätt incitament. Hållbarhet får inte ses i ett motsatsförhållande till rörelsefrihet, ökat välstånd, tillväxt och ekonomisk aktivitet.

Mer från hela Sverige


Coronakrisen


Krönikor