podcast news play företagaren I media förmån faq

Färdplan för bättre företagsklimat

Sju åtgärder som krävs för att Sveriges företagare ska få samhället att blomstra när pandemin klingar av.
Publicerad 6 nov 2020
Foto: Shutterstock.com

Olika stöd som korttidspermittering, som under en krisperiod fyller viktig funktion, riskerar att vid långvarig tillämpning urholka snarare än stärka konkurrenskraft genom lägre omvandlingstryck. Det gynnar inte långsiktig tillväxt eller jobbskapande.

Fredrik Östbom1.png

− Det gäller att hålla två tankar i huvudet samtidigt nu. Dels behöver vi de långsiktiga strukturreformerna som stärker Sveriges och svenska företags konkurrenskraft, dels behöver många av de regelförenklingar och insatser som gjorts under rådande kris i någon form förlängas och förenklas så länge coronakrisen har oss i sitt grepp, säger Företagarnas samhällspolitiska chef Fredrik Östbom.

Färdplan 2021 – 7 anhalter på vägen till återstart

För att hjälpa politiker och andra makthavare att fokusera på rätt saker har Företagarna tagit fram Färdplan 2021 – 7 anhalter på vägen till återstart.

Färdplanen innehåller sju punkter, från behovet av att förenkla och förlänga krisstöden till sänkta arbetsgivar- och egenavgifter.

Gå till förslagen i färdplanen.

Om färdplanen blir verklighet finns alla möjligheter för att Sverige ska gå stärkt ur krisens alla prövningar.

− När statsminister Stefan Löfven pratar om restriktionerna i samhället brukar han säga att det vi gör rätt nu, det får vi glädje av sen. Det vi gör fel nu, det får vi lida för sen. Jag menar att samma logik gäller för företagsklimatet, säger Fredrik Östbom. 

Fler nyheter från Företagarna

Sätt entreprenörskap på schemat

Ämnet entreprenörskap eller entreprenörskap och företagande bör erbjudas på samtliga gymnasieprogram och inom sammanhållen yrkesutbildning på kommunal vuxenutbildning.

Företagarnyheter från hela Sverige


Lyssna på Företagarpodden

Krönikor från våra politiska experter

Möt tre av Sveriges 500 000 jobbskapare

Företagarna Granskar

Granskning: Regelbörda

Det borde vara lätt att göra rätt men regelbördan är fortfarande en av de största utmaningarna för landets företagare. Hotellägare Thérèse Liljeqvist en av dem.