headphones newspaper video-player

Finska gränsen fortsatt ett hinder för Tornedalens företagare

Finland öppnar på måndagen sina gränser mot flertalet grannländer. Beskedet att den mot Sverige, med några undantag, fortsatt är stängd är dystert för företagare längs gränsen i Tornedalen.
Publicerad 15 jun 2020
Torneälven är gränsälv mot Finland från Kengis utanför Pajala ner till Haparanda. Foto: Shutterstock

Företagare längs gränsen mot Finland har sedan i mars sett vardagen förändras på många sätt. I exempelvis Haparanda och dess tvillingstad Torneå har coronaviruset förändrat kopplingen mellan de normalt nästan siamesiska städerna mycket. Men även på orterna längre norrut är påverkan stor och med en fortsatt stängd gräns fortsätter problematiken.

rold.jpg– Vi påverkas mycket. Hälften av våra kunder kommer från Finland och även om finska medborgare kan ta sig in i landet verkar det som om de inte törs, menar Rolf Mattila som driver företaget RM Jakt i Övertorneå.

I likhet med bland andra Lena Lahti Snell som driver en ICA-butik vid gränsen nordost om Pajala och som flera medier (bland annat F-plus) rapporterat om, har även RM Jakt upplevt otydligheter i regelverket på finska sidan. För Lena Lahti Snells del har det bland annat handlat om stora svårigheter att få besked om och hur varor ska kunna köras över till finska sidan där hon har 70 procent av kunderna. Rolf Mattila har upplevt samma otydlighet.

– O ja, ibland får jag hämta och lämna leveranser över gränsen och nästa gång stoppar de mig. Vi tar finska leveranser härifrån och för dem till finska bussgods men det har vi fått sluta med. Vi får skicka som export, det blir helt andra priser.

Misstron oroar

Hade det inte varit för att företaget även haft en e-handelsdel att delvis luta sig mot hade företaget "gått under" tror Rolf Mattila. Han tycker att det är Sveriges agerande att inte följa omvärlden i hanteringen av corona som gjort att man nu bestraffas genom stängda gränser.

– Sverige borde ha tagit hårdare beslut tidigare, säger Rolf Mattila.

Dessutom är han orolig för att gemenskapen mellan de olika sidorna av Muonio  och Torne älvar ska ha fått lida, även när gränsen öppnas igen. Corona har slagit in kilar av misstro från Finland mot svenska sidan, upplever han, och i Sverige känner vissa sig orättvist behandlade eftersom smittspridningen i Norrbotten inte alls varit lika stor som i exempelvis Stockholmsområdet. 

– I värsta fall kan det vara slutet på någonting jättefint som funnits. Jag har pratat med några i Sverige som känner att "då ska jag inte fara till Finland heller och handa mer, om de inte vill ha våra pengar nu". Corona har sabbat mycket för den tornedalska gränsen. Vi behöver ju varandra, vi är så otroligt nära egentligen.

Läs om finska myndigheters regler för gränstrafik här

Taggar
Fler nyheter från Företagarna

Locket på om Las

Trots regeringens löfte om att utredningarna om ny arbetsmarknadspolitik skulle föra dialog har kontakten varit i det närmaste obefintlig.

Småföretagen ser ljusning

Antalet arbetstillfällen i de svenska småföretagen har minskat kraftigt under det senaste året, men nu ser de ljust på framtiden igen, visar en ny rapport.

Mer från hela Sverige


Coronakrisen


Krönikor