För att funktionen du försöker använda ska fungera korrekt behöver du uppdatera ditt samtycke. Du kan alltid ändra dig genom att klicka på Cookieinställningar i sidfoten.

podcast news play företagaren I media förmån faq
Nyheter

Snävare ramar för självrättelse – se upp!

Publicerad 28 feb 2018
Regeringen har föreslagit att skärpa regelverket för självrättelser till Skatteverket, med ett flertal inskränkningar. Här tittar vi närmare på vad det handlar om och vad du som företagare måste tänka på.
Det blir svårare att göra självrättelser till Skatteverket från och med augusti enligt regeringens förslag.

Nyligen presenterade Skatteverket de större kontrollerna som myndigheten gör under 2018. Syftet med kontrollerna är att komma åt avsiktligt fusk och brottslighet. För att bli ännu mer effektivt i det arbetet har myndigheten fått trettio miljoner kronor i extra anslag att använda fram till år 2020.

Personalliggare och rapportering på individnivå

Till sin hjälp i arbetet kommer Skatteverket utöver extra anslag att få nya regelverk. Dels finns förslag om att införa krav på personalliggare för företag verksamma inom fordonsservice, kropps- och skönhetsvård samt livsmedels- och tobaksgrossister. Dels införs från och med i år månadsvis rapportering av skatter och avgifter på individnivå. Utöver dessa administrativa pålagor, vill vi uppmärksamma en annan förändring som är på gång: i systemet för självrättelse av skatteuppgifter i tidigare lämnade deklarationer.

Ändrat regelverk för självrättelse

Regeringen har nu lämnar in en remiss till Lagrådet med förslag om att Skatteverket i vissa fall ska kunna ta ut skattetillägg vid rättelser på eget initiativ, på ett sätt som inte är tillåtet i dag. Förslaget är resultatet av en uppgörelse mellan regeringen och Vänsterpartiet. De nya reglerna föreslås börja gälla 1 augusti i år.

Det nya är att Skatteverket i vissa fall ska kunna ta ut skattetillägg trots att enskilda gjort rättelser. En rättelse ska inte betraktas ha lämnats på eget initiativ om Skatteverket har informerat om att myndigheten ska genomföra en generell kontroll, om rättelsen har en koppling till den generella kontrollen och rättelsen görs först två månader efter utgången av den månad då Skatteverket informerade om den generella kontrollen.

När de nya reglerna blir verklighet gäller det att skynda sig på att komma in med en självrättelse när Skatteverket går ut med vilka områden de kommer att granska.

– När de nya reglerna blir verklighet gäller det att skynda sig på att komma in med en självrättelse när Skatteverket går ut med vilka områden de kommer att granska, vilket de gör varje år, för att undvika skattetillägg, säger Företagarnas chefsjurist Karin Berggren.

Företagarna är kritiska till regelförändringarna

Företagarna stödjer arbetet med att beivra och förebygga fusk och brottslighet, men ifrågasätter nya regler som saknar tydliga konsekvensanalyser. På samma sätt som väldigt detaljerad rapportering från företag lätt kommer i konflikt med Skatteverkets effektivitetsmål och skapar extra regelbörda går det att ifrågasätta nyttan av snävare ramar av självrättelse. Läs mer i vårt remissyttrande över promemorian Skattetillägg vid rättelse på eget initiativ.

Regeringen har inte lyckats motivera varför de i dag gällande reglerna är otillräckliga.

– Regeringen har inte lyckats motivera varför de i dag gällande reglerna är otillräckliga. Man skriver själv att de nuvarande reglerna, med möjlighet till rättelse på eget initiativ, har underlättat för Skatteverket. Risken finns när man drar åt muttrarna som i det här förslaget att effekten blir att färre gör självrättelser och att kostnaden för utredningar ökar, säger Företagarnas skattepolitiska expert Patrick Krassén.

Fler nyheter från Företagarna