För att funktionen du försöker använda ska fungera korrekt behöver du uppdatera ditt samtycke. Du kan alltid ändra dig genom att klicka på Cookieinställningar i sidfoten.

podcast news play företagaren I media förmån faq
Nyheter

Företagarna Hyltes extrainsatta krismöte om elpriserna: "Fruktansvärt bråttom"

Publicerad 6 okt 2022
Det råder en akut elkris för Halländska företagare just nu. Företagarna Hylte kallade därför under onsdagen till ett extrainsatt krismöte.
Foto: Shutterstock

Vinter står runt hörnet och elpriserna har redan skenat till nya rekordsiffror, något som slår hårt mot de Halländska företagen. Nyligen gjorde Företagarna Halland en undersökning bland sina medlemmar om hur elen kommer att påverka deras verksamheter. Om priserna fortsätter att ligga högt eller öka än mer så svarade då 23 procent, alltså 16 företag, att de troligtvis kommer behöva varsla. Drygt 11 procent, alltså åtta av företagen, säger att de troligen kommer behöva lägga ner - något som nu blivit verklighet. 

Under gårdagen kunde Hallandsposten rapportera att Bröderna Jansson Nissavarvet och Jansson Production i Halmstad AB har gått i konkurs, ett anrikt företag som grundades redan 1959 och har cirka 50 anställda som nu förlorat jobebt. 

- Nu får vi hantera konsekvenserna av extremt dåliga politiska beslut. Om de 50 anställda var oroliga för höjda kostnader innan, så lär de inte vara mindre oroliga nu, säger Marie Axtelius, regionchef Företagarna Halland. 

Företagarna riktar skarp kritik mot landets politiker

Marie Axtelius riktar skarp kritik mot landets makthavare och politiker och menar att de Halländska kommunerna nu får minskade skatteintäkter när arbetstillfällen försvinner. Hon säger att Sverige just nu befinner sig i ett läge som inte hade behövt uppstå om man tagit ansvar och fattat bättre beslut tidigare. 

- Vem skall betala notan för vård, skola och omsorg när företagen säger upp, stänger eller går i konkurs? säger Marie och fortsätter:

-  Detta handlar inte om ett oförutsägbar händelse som pandemin. Det här har man sett komma under lång tid men underlåtit att hantera till förmån för en debatt om vindkraft kontra kärnkraft.

Medlemsföretag vädjar om akuta insatser

En av Företagarnas medlemmar, Mikael Sjöholm som driver Charlottenlund Gårdshotell, är en av många som drabbats hårt av elpriserna. Mikael efterfrågade därför ett extrainsatt elmöte som sedan arrangerades av Företagarna i Hylte där man diskuterade vinterns utmaningar och hur man på bästa sett kan mildra dessa.

- Vi har sett våra priser stiga från 7 200 kronor förra året till hela 53 000 i år. Vi har inte budgeterat för den här sortens elpriser, uppger Mikael som desperat behöver en lösning på den ohållbara situationen. 

Riksdagsledamoten Lars Püss (M) var med digitalt under mötet för att svara på frågor om bland annat högkostnadsskyddet, skatter på el samt andra saker som oroar företagarna just nu, uppger Hallandsposten. Linnéa Petersson, ordförande i Företagarna Hylte, var med på plats. Hon berättar att hon har blivit kontaktad av flera företag som känner sig desperata i nuvarande situation.

- Det är viktigt att vi lyssnar in våra medlemmar. Vad vi än kommer fram till så är det viktigt att folk får så mycket hjälp de bara kan, säger hon till tidningen. 

Taggar
Fler nyheter från Företagarna