För att funktionen du försöker använda ska fungera korrekt behöver du uppdatera ditt samtycke. Du kan alltid ändra dig genom att klicka på Cookieinställningar i sidfoten.

podcast news play företagaren I media förmån faq
Nyheter

Bergmans Fisk om hotet mot strömmingen: "Kan bli svårt att föra fisketraditionen vidare"

Publicerad 7 sep 2023
Bergmans Fisk är en pärla som ligger vid Gävles vackra kustlinje. Det är inte bara en plats med en rik historia av fiske sedan 1862, utan här finns också ett företag med passion för att bevara gamla traditioner samtidigt som de anpassar sig till nya utmaningar. Företagarnas vd Günther Mårder och Regionchef Eva Cooper besökte nyligen denna enastående plats för att få en inblick i deras arbete.

Bergmans Fisk har funnits i släktens ägo i sju generationer, och för bara tio år sedan stod de äldre generationerna fortfarande vid rodret. Men när de blev äldre och mindre aktiva, ställdes de tre kusinerna Lars-Göran, Dennis och Magnus Bergman inför ett val: antingen fortsätta traditionen eller avsluta den. De valde att gå samman och förverkliga sina drömmar om att skapa något speciellt på platsen som hade varit deras hem i alla år genom att utöka fiskeverksamheten och skapa en besöksdestination.

Fiskeindustrin - en tuff och utmanande bransch 

Ganska så snabbt ställdes de inför en utmaning - strandskydde. Strandskyddet är en regel som syftar till att bevara kustens naturliga skönhet och ekosystem. Så det fanns bara två alternativ: att följa reglerna eller lägga ned visionen de byggt upp. Men de valde det förstnämnda och arbetade sedan för att hitta en balans mellan att bevara kusten och samtidigt bygga upp en livskraftig fiskeindustri.

- I början planerade vi för att starta ett café, men på grund av efterfrågan och vår passion för fisk blev så blev det istället en restaurang, berättar Dennis.


fr v: Magnus Bergman, Dennis Bergman, Günther Mårder, vd Företagarna, Lars-Göran Bergman och Eva Cooper, regionchef Företagarna. 

Strömmingen hotad på grund av utfiskning

Fiskenäringen i området har stött på svåra utmaningar berättar Lars-Gunnar:

- Strömmingen, som är hjärtat och själen i verksamheten, hotas allvarligt av överfiske, säger han och fortsätter:

- På bara några få år har andelen strömmingar som är fem år eller äldre sjunkit med drygt 30 procent. 

Utfiskningen har pågått i över trettio år och kustfiskarna kämpar för att hitta en lösning. De saknar ekonomiska muskler att konkurrera med storskaliga fiskeföretag, och trots löften om stöd från politiken har de ännu inte sett några konkreta åtgärder.

- Det är uttröttande och vi har kommit till ett allvarsamt läge. Vi försöker vara en röst i allt detta men det känns i bland som att man skriker för döva öron. Att hitta strömming i dag är som att hitta guld, förklarar Dennis. 


Magnus visar hur de tar hand om fisken på plats i Norrsundet. 

Hållbarhet och samarbete A och O

Trots motgångarna så skapar trion ständigt nya sätt att utveckla verksamheten på. I dag finns där bland annat en gårdsbutik med färsk fisk och lokala mathantverk. De har ett eget rökeri och säljer fisk både på torget både i Gävle och i Sandviken, nu blickar de mot Uppsala.

- Vår fisk är jättepopulär och ibland är köerna redan väldigt långa när man dyker upp. Vi märker även att vi under de senaste åren fått många yngre kunder, det är verkligen kul, säger Magnus.

Kusinerna är fast beslutna att spela en roll i att bevara det småskaliga och hållbara fisket. De har aktivt engagerat sig i samarbeten med andra fiskekollegor och har även planer på att utöka sin verksamhet genom att bygga ett hotell och konferensanläggning. Lars-Göran, Dennis och Magnus vill skapa förutsättningar för sina anställda att ha heltidsarbete och för att göra detta behöver de diversifiera sin verksamhet.


Dennis Bergman i rökeriet och Lars-Göran som visar upp  gårdsbutiken som pryds av en vägg med tavlor och bilder från förr. 

Utökar verksamheten 

Trots vissa utmaningar så ser framtiden lovande ut för Bergmans Fisk. Bygglov har beviljats för deras konferensanläggning. De har också fått stor medial uppmärksamhet, särskilt för sitt arbete med vindkraft och torghandel.

- Vårt besök på Bergmans Fisk har övertygat oss om kraften i att föra en gammal tradition framåt med en ny vision. De är ett levande exempel på hur småskalig fiskeindustri och hållbarhet kan gå hand i hand för att skapa något speciellt. Bergmans Fisk visar att kustens skönhet och fiskets framtid är värt att kämpa för, och vi är stolta över att ha fått lära av deras passion och engagemang, säger Företagarnas vd Günther Mårder. 

Kusinerna hyllas av Företagarnas vd och regionchef

Enligt Företagarnas regionchef Eva Cooper så är Bergmans Fisk ett bra exempel på hur en gammal tradition kan överleva och trivas i en modern tid. 

- Genom att Lars-Göran, Dennis och Magnus Bergman har anpassat sig till nya utmaningar och för ett gott samarbete med andra inom branschen så visar de att småskalig fiskeindustri fortfarande kan ha en plats i vårt samhälle, säger hon avslutningsvis. 


Restaurangytan pryds av vacker inredning med sann kust och fiskeanda. 

Fler nyheter från Företagarna