För att funktionen du försöker använda ska fungera korrekt behöver du uppdatera ditt samtycke. Du kan alltid ändra dig genom att klicka på Cookieinställningar i sidfoten.

podcast news play företagaren I media förmån faq
Nyheter

Debatt: Vårdsektorns recept ökar andelen kvinnor bland företagare

Publicerad 20 apr 2022
I en debattartikel på GD.se skriver Företagarnas regionchef Eva Cooper och Sabina Joyau, näringspolitisk chef för Vårdföretagarna att endast 27 procent av alla företag i Sverige drivs av kvinnor.

Men inom vård och omsorg är det kvinnorna som dominerar. De står nämligen för 59,9 procent av de som driver företagen inom vård och omsorg i Gävleborgs län. Företagarnas regionchef Eva Cooper lyfter i en debattartikel på GD.se tillsammans med Sabina Joyau, näringspolitisk chef, Vårdföretagarna, att man behöver uppmärksamma varför vårdsektorn står sig stark.

Man måste  förstå vikten av de politiska beslut som gjort kvinnors företagande inom vård och omsorg möjligt. Framsynta beslut med valfrihetsreformer som LOV i äldreomsorg och vårdval i sjukvård har öppnat möjligheterna till företagande för kvinnor över hela landet.

Cooper och Joyau menar att det faller sig naturligt att det startas företag inom de områden personen i fråga tidigare jobbat i och har erfarenhet i från. Hon poängterar att företagandet dessutom ger en större frihet och ett ökat självbestämmande.

- Att göra företagandet jämställt tar tid. Därför bör branscher där kvinnors företagande växer sig allt starkare premieras snarare än försvåras. Vi ser en oroande utveckling där fler och mer detaljerade krav införs som handlar om hur vården och omsorgen ska utföras, skriver Eva Cooper och Sabina Joyau.

Läs mer om rapporten kvinnors företagande här!

Taggar
Fler nyheter från Företagarna