För att funktionen du försöker använda ska fungera korrekt behöver du uppdatera ditt samtycke. Du kan alltid ändra dig genom att klicka på Cookieinställningar i sidfoten.

podcast news play företagaren I media förmån faq
Nyheter

Dalarnas företagare anser att regelbördan är för stor

Publicerad 2 feb 2022
Företagare i Dalarna anser att de samlade regelkraven för att driva företag är för höga. Det visar en rykande färsk undersökning från Företagarna.

Inför valet 2022 har Företagarna låtit Novus opinion intervjua 3000 småföretagare i Sverige med 1-49 anställda om deras förtroende för politiker och vilka frågor som de anser är viktigast just nu. 

Företagare i Dalaregionen uppger att de samlade regelkraven för företagare är höga, till och med högst i landet för att vara helt korrekt. Företagarnas regionchef Eva Cooper har en teori om varför så många saknar förtroende för skattepolitiken i länet:

- Eftersom de nationella kraven är samma så är det förmodligen något regionalt eller lokalt som skaver särskilt.

Pågår dialog mellan Företagarna och Länsstyrelsen

Cooper uppger att det just nu pågår en dialog mellan Företagarna Dalarna och Länsstyrelsen i Dalarna om hur myndighetsutövningen kan arbeta för att förbättra sin service och dialog med småföretagen i regionen. 

- Myndighetsutövningen behöver vara mer serviceinriktad. Vi har även pratat om hur man kan arbeta för att dialogen med företagen ska bli bättre, säger Eva och tillägger:

- Detta då just Länsstyrelsen återkommande får kritik riktad mot sig.  

Välfärdens kärna viktigast

Valundersökningen slog även fast att de tre viktigaste politiska frågorna bland dalaentreprenörerna är vård och omsorg, näringsliv och företagande samt lag och ordning. Det man visade minst politiskt intresse för är försvarsmakten och jämställdhet. 

Företagarna anser att en politik som syftar till högre sysselsättning, tillväxt och utbyggd välfärd måste inkludera och uppmuntra till jobb- och värdeskapande i småföretag. I Dalarnas län står småföretagen står för 28 procent av alla skatteintäkter. Av statens dryga 1 200 miljarder i årlig budget kommer en betydande del från företagares verksamhet. Små och medelstora företag svarat för fyra av fem nya jobb sedan 1990. Fler personer arbetar i sådana företag än i någon annan kategori av företag eller organisation – två miljoner människor.

Ett bättre företagsklimat betyder fler arbetstillfällen, ökat välstånd och nya varor och tjänster som underlättar vardagen för alla. Endast då kan vi skapa ett samhällsklimat som bygger på gemensam tillit och insikten om att vi enbart tillsammans kan bygga framtidens välstånd.

LÄS ÄVEN: Välfärdsskaparna 2021. 

Fler nyheter från Företagarna