podcast news play företagaren I media förmån faq
Företagarna Nyheter - från hela Sverige om sånt som påverkar ditt företag just nu.

Så kan du minska ditt företags elanvändning

Idag är allt fler företag medvetna om vikten av att värna om vårt klimat och vill därför ta mer hänsyn till miljön i sin affärsverksamhet. Hållbarhet har blivit ett viktigt värde i arbetslivet.

Hur ska man tänka för att spara energi och minska elanvändningen? Det är nuförtiden en högst aktuell fråga inom både arbetsliv men även privat. Att spara energi är en stor del i klimatarbetet, och att minska elanvändningen är ett av de mer konkreta sätten att göra det på. Det är dock inte alltid helt enkelt att veta hur man ska gå tillväga, därför har vi här samlat några generella tips från Företagarnas samarbetspartner Fortum.

Håll koll på ditt företags elanvändning

För att veta hur mycket el ditt företag förbrukar, är det en bra idé att ta dig tid att sätta dig in i dessa siffror. Genom att göra det, får ni en bild över er elförbrukning och därmed var det finns potential att spara in både pengar, men framförallt elanvändningen.

Vad är det som drar mest el?

Ett enkelt första steg, är att du tar reda på vilka områden som förbrukar mest el inom ditt företag. Det går oftast att korrigera detta på något sätt och det kan vara väl värt att se över med jämna mellanrum det för att minska elanvändningen. Olika företag har olika eltjuvar, men de vanligaste eltjuvarna är följande: ++0

Uppvärmning och nedkylning

Sverige är fantastiskt med sina fyra årstider. Men självklart är det även utmanande på flera sätt, t.ex. då det kommer till uppvärmning och nedkylning av företagets lokaler. Att sänka temperaturen på vintern och höja den på sommaren med bara några grader kan göra underverk, och förändringen kommer inte ens att märkas på jobbet.

Andra saker ni kan göra relaterat till uppvärmning och nedkylning är att stänga av systemen under den tid på dygnet som ingen befinner sig i lokalen – elda inte för kråkorna med andra ord. Det är också bra att se till att fönster och dörrar är ordentligt tätade.

Elektronisk utrustning

Något som är viktigt att komma ihåg, är att ju äldre elektronisk utrustning man har på en arbetsplats, desto mer el förbrukar de. Det kan handla om sådana vanliga maskiner som kaffebryggare, kylskåp, datorer och kopieringsmaskiner som alla förbrukar en del el. Av den anledningen är det bra att emellanåt byta till nyare utrustning för att hjälpa företaget att minska sin elanvändning. Kanske det även är några maskiner som inte längre används och som kan tas bort eller säljas.

Några andra tips att tänka på är att stationära datorer förbrukar mer energi än bärbara datorer och kyl- och frystemperaturen kan ibland vara onödigt låg och kan i vissa fall höjas några grader.

Det kan vara en stor investering att köpa ny utrustning, men ur ett långsiktigt perspektiv är det smart att göra det eftersom modern och lågförbrukande utrustning är säkrare, och ni kommer att märka skillnad i er elanvändning.

Lampor och övrig belysning

I ett land som Sverige, är det extra viktigt med bra belysning. Men tänk på att det är skillnad på vilka lampor man väljer att använda. Se därför till att vara energivänliga i era val och välj alltid LED-lampor istället för glödlampor.

Dessutom är det viktigt att lamporna aldrig ska vara tända i onödan, särskilt om ingen befinner sig i det upplysta rummet. Rörelsesensorer kan vara ett smart alternativ eller att helt enkelt komma ihåg att släcka efter sig när man lämnar rummet. Det är också värt att se över mängden belysning som krävs per rum, ett utrymme kanske inte behöver ett stort antal lampor.

Utnyttjandet av ytan

Ju större lokaler, desto mer el används vanligtvis. Därför är det bra att tänka på hur mycket utrymme som faktiskt behövs för ditt företag. 

Uppmuntra dina anställda att spara el

Prata med dina anställda och påminn dem om värdet i att minska företagets elanvändning. Men hur får man dem att engagera sig?

Kanske ditt företag har en policy gällande elanvändning. Då kan det finnas ett värde i att gå igenom den med din personal och i samband med det, berätta vad ni kan hjälpas åt med. Om företaget erbjuder tips för att spara el och uppmuntrar anställda att övervaka sin egen elanvändning medan de arbetar, är ni redan på rätt väg.

Driv ett mer energivänligt företag

Genom mindre förändringar och i vissa fall, ändrat beteende kan du och ditt företag bli mer ekonomiska i er elanvändning. Sätt dig in i hur elförbrukningen ser ut idag och hur du med små medel, kan minska den.

 

Räkna ut kostnaden för ditt medlemskap

Medlemskapet ger dig rabatter, rådgivning och nätverk.

Bli medlem – tillsammans skapar vi bättre förutsättningar

Medlemsförmåner

Vi erbjuder över 30 medlemsförmåner med rabatter på IKEA, SJ, Volvo, BMW, Fortum, Swedol med mera.

Politik och påverkan

Vi driver företagarpolitiska frågor genom att presentera analyser, fakta och egna undersökningar.