podcast news play företagaren I media förmån faq
Mer nyheter om och för företagare - klicka här!

Utmaningar för #4av5jobb

Det är lätt att tro att alla jobb skapas av de stora och multinationella företagen. Både när vi läser tidningar och hör politiker uttala sig, verkar det så. Men inget kunde vara mer fel. Visst, de anställer och avlönar många av oss som jobbar, men det är du och ditt företag som skapar de nya jobben.
4av5jobb

Även under lite tyngre perioder, när ekonomin inte snurrar på som vanligt, har det visat sig att de mindre företagen står emot bättre. Ja, det finns siffror som visar att ni till och med fortsätter anställa. Jobb betyder skatteintäkter för det allmänna och idag skulle Sveriges kommuner stå sig slätt utan er småföretagare. I stort sett var 3:e skattekrona av kommunernas skatteintäkter står ni för.

Du kan påverka politiker att ge småföretagare bättre villkor om du tydliggör för beslutsfattare att du som småföretagare skapar tillväxt genom skatteintäkter och fler jobb. Vågar du påverka politikerna tillsammans med oss? Vi behöver din hjälp!

5 utmaningar


Tillsammans måste vi nu påverka våra politiker som en enad kraft för Sveriges företag. Du som företagare kan göra din röst hörd, driva viktiga frågor och därmed skapa en långsiktig och riktig förändring. Här nedan har vi listat och beskrivit de 5 viktigaste utmaningarna:

  1. Gör det billigare att anställa. Genom att införa ett arbetsgivaravdrag kan arbetsgivar- avgiften sänkas med 10 % på företagets lönesummor upp till 3,2 miljoner kronor per år. Dessutom vill vi se ett slopat sjuklöneansvar. Det minskar risken vid nyanställningar.
  2. Bättre tillgång till finansiering. Det måste bli enklare för företagare att få tillgång till kapital och möjlighet att bygga upp eget kapital. Genom att förbättra skattereglerna för småföretagare och skapa förbättrade bankvillkor blir det enklare att växa och expandera.
  3. Förbättra tillgången till kompetens. Lärlings- och introduktionsjobb måste bli möjliga att utnyttja för alla företag. Arbetsförmedlingens arbetssätt måste anpassas efter småföretagens situation.
  4. Ge företagare en tryggare social situation. Reglerna för a-kassa, sjukpenning och föräldrapenning måste vara lika, oavsett om man är företagare eller anställd.
  5. Förenkla reglerna. Myndigheternas regler och informationsinsamling måste utformas så att de går att tillämpa även i små företag där ägaren ofta sköter all administration. Och tänk om myndigheterna kunde samordna sina uppgifter så att småföretagares vardag förenklas.

Hur gör jag?

Ett bra sätt att komma igång med det viktiga arbetet att påverka är att börja identifiera viktiga personer i din omgivning. Vilka lokala politiker är kunniga inom området, vilka frågor driver de? Vilka andra företagsledare på din ort lyssnar politikerna på?

När du vet vem du ska tala med kan du börja med att skriva debattinlägg och insändare i lokala medier. Var social och bjud in politiker att träffa dig och ditt företag. Ni kan samlas vid en arbetslunch eller en after work där du tar upp frågorna du vill ställa. Bjud in till samtal, helt enkelt. Försök få igång konkreta aktiviteter och intressanta diskussioner.

Dela dina initiativ

Ta bilder vid alla kontakter med viktiga företrädare och använd sociala medier för att sprida budskapet. Om en politiker lovar dig att driva en fråga, berätta det för omvärlden. Varför inte för din lokaltidning.

Du kan använda #4av5jobb som tagg på Facebook, Instagram, Linkedin och Twitter när du hittar exempel på att arbeten skapas i små- & medelstora företag.

Har du möjlighet, och tycker om att skriva längre texter kan du även blogga om #4av5jobb och Jobbskaparna. Om du vill kommunicera mer med flera, skriv en insändare i lokaltidningen om hur småföretag skapar jobben.

Taggar
Riks Reportage
Räkna ut kostnaden för ditt medlemskap

Medlemskapet ger dig rabatter, rådgivning och nätverk.

Bli medlem – tillsammans skapar vi bättre förutsättningar

Medlemsförmåner

Vi erbjuder över 30 medlemsförmåner med rabatter på IKEA, SJ, Volvo, BMW, Fortum, Swedol med mera.

Politik och påverkan

Vi driver företagarpolitiska frågor genom att presentera analyser, fakta och egna undersökningar.