För att funktionen du försöker använda ska fungera korrekt behöver du uppdatera ditt samtycke. Du kan alltid ändra dig genom att klicka på Cookieinställningar i sidfoten.

podcast news play företagaren I media förmån faq
Senaste nytt i hela landet - Företagarna Nyheter

Aktiebolag vs enskild firma

Enskild firma eller aktiebolag? Det är en ständigt aktuell fråga för alla företagare – både nya och gamla entreprenörer. Företagaren reder ut skillnaderna mellan de två vanligaste företagsformerna.

Läs även: Så anställer du på rätt sätt 

"Enskild firma passar de flesta"

Helena Andersson, auktoriserad revisor på revisionsbyrån BDO i Västerås, är en varm anhängare av enskild firma som företagsform. Här förklarar hon varför.

Enskild firma passar de flesta


Helena Andersson tvekar inte.

– Enskild firma är jättebra om du ska dra i gång en verksamhet och inte vet vad det blir av den.

Detsamma gäller om man driver verksamheten utan anställda och inte har så höga vinster.

– Då är det bäst med enskild firma.

Bland hennes kunder finns enmanskonsulter och hantverkare. En del undrar om det inte är dags att starta bolag.

– Det pratas mycket om att det är så bra med aktiebolag, säger hon.

Men Helena Anderssons råd brukar landa i att de gör bäst i att fortsätta som enskilda näringsidkare. Hon varnar för att kostnaderna lätt drar i väg med ett aktiebolag. Att starta ett aktiebolag kan kosta 5 000–10 000 kronor utöver aktiekapitalet på 50 000 kronor. Kraven på årsredovisning och annan administration driver upp de löpande kostnaderna. Därtill kostar det mellan 9 000 och 14 000 kronor att avveckla bolaget, enligt Helena Andersson.

– Jag har sett alldeles för många som fått betala de där pengarna för att driva ett aktiebolag i några få år.

Bankernas krav på säkerhet och regelverket kring aktiebolagsformen gör att företagare ändå kan riskera sin privatekonomi om aktiebolaget får problem.

– Du blir ganska insyltad ändå. En del lockas av aktiebolagsformen eftersom den ger möjlighet till lågbeskattad utdelning. Men det krävs förhållandevis höga vinster för att det ska löna sig, varnar hon.

– Upp till brytpunkten för statlig skatt (red:s kommentar: motsvarar en årsinkomst på 443 200 kr för inkomståret 2016) ska man alltid välja lön eller inkomst av näringsverksamhet (enskild firma).

Argumentet att ett aktiebolag ses som mer seriöst än en firma köper hon inte heller rakt av.

– Om samarbetet pågått länge är det personen kunden vill jobba med. Då spelar det ingen roll vilken bolagsform man har.

Hon håller med om att aktiebolag är det bästa valet om man har anställda, men konstaterar:

– Jobbar du själv och inte tar några stora risker funkar det väldigt bra med enskild firma.

"Ordning och reda med AB"

Erik Berggren, vd för Svenska Standardbolag, är en av aktiebolagets främsta apostlar. Åtskilliga av dem som driver bolag i dag – stora som små – har en gång startat verksamheten genom att köpa ett lagerbolag med namnet Grundstenen. Bolagets skapare är Svenska Standardbolag i Falun.

Sedan den egna starten 1954 har fler än 150 000 lagerbolag levererats. Svenska Standardbolag är fortfarande marknadsledande, även om konkurrensen skärpts på senare år.

Fördelar med aktiebolag

Erik Berggren är sedan 1999 vd för Svenska Standardbolag där han är ingift i ägarfamiljen. Inte oväntat pratar han gärna om fördelarna med aktiebolag. De tre viktigaste enligt hans åsikt är: begränsat ansvar, marknadsfördelar samt ordning och reda.

– I ett AB tar man en begränsad personlig risk men i en enskild firma är den obegränsad. Det händer varje år att personer med firma som det går åt skogen för får skulder för livet.

Han är övertygad om att den som driver aktiebolag har en fördel på marknaden i förhållande till konkurrenten som kör verksamheten i firma.

– Synen på företagande i svenskt näringsliv är att ett AB är på riktigt. En hantverkare, till exempel, som har enskild firma, kan kännas som en person som gör det som extraknäck.

Den som ska anlita ett aktiebolag har också möjlighet att kolla upp bolaget via offentliga årsredovisningar, vilket inte är möjligt med en firma.

Han ser också en stor fördel med att aktiebolagets ekonomi är tydligt separerad från ägarens.

– Det blir ordning och reda. I en enskild firma är det svårare att skilja på företagets ekonomi och din egen.

Nackdelarna med aktiebolag väger lätt jämfört med fördelarna, enligt Erik Berggren.

– Det största skälet till att folk inte startar bolag är aktiekapitalet på 50 000 kronor.

Men det är ganska lite pengar i företagssammanhang. Kravet på aktiekapital ser han som en viktig signal om att företagaren är beredd att ta ett eget ansvar.

– Man ska känna sig trygg när man anlitar ett aktiebolag.

Erik Berggren håller inte med om att det är dyrt att starta och lägga ner aktiebolag.

– Priset för snabb leverans av ett lagerbolag ligger på några tusen.

Välj rätt företagsform!

Den enskilda firman är perfekt för en trevande start. Men när det blir snurr på verksamheten finns stora fördelar med aktiebolag. Det är lättare och billigare att dra i gång en firma. Men med ett aktiebolag blir riskerna mindre. Det betyder att det ofta är en fördel att starta med enskild firma.
– Är man ensam och inte säker på vad det blir av verksamheten är enskild firma oerhört mycket bättre, säger skatteexperten och författaren Jan-Erik W Persson.

Efter ett tag kan det vara läge att i stället driva verksamheten i aktiebolagsform.

– Är det en stadig verksamhet har aktiebolag en fördel. Det är en vallgrav mellan din egen och företagets ekonomi, säger Företagarnas juridiska expert Karin Berggren.

Begränsningen av det personliga risktagandet är själva grundidén med aktiebolagsformen. Den som äger aktiebolag förlorar det satsade aktiekapitalet om bolaget går i konkurs – men fordrings-ägarna kommer inte åt företagarens privata tillgångar. Det finns dock några undantag som är viktiga att komma ihåg. Det gäller till exempel om man inte hållit sig till reglerna i aktiebolagslagen eller låtit bli att betala skatter i tid.

Den enskilda näringsidkaren har däremot ett personligt ansvar. Om firman inte kan betala sina skulder kan fordringsägarna kräva pengarna av företagaren, som i värsta fall kan tvingas gå från hus och hem.

– Så fort det är några större risker ska man ha företaget som aktiebolag, säger Karin Berggren.

När man går från enmansföretag till att ha anställda ökar riskerna. Det är möjligt att anställa folk även i en enskild firma – men experterna rekommenderar aktiebolagsformen, framförallt på grund av riskerna.

– När det börjar gå så pass bra att man behöver anställa folk är det dags att skaffa aktiebolag, säger Jan-Erik W Persson.

I en enskild firma har man större möjlighet att jämna ut resultatet mellan bra och dåliga år. Möjligheter till skatteplanering finns via periodiseringsfond och expansionsfond. Alternativet att skjuta upp skatt via periodiseringsfond finns även för aktiebolag. Men bolaget tvingas – till skillnad från firman – betala skatt på fonderade pengar.

Ett aktiebolag har i stället möjlighet att dela ut vinstpengar med låg beskattning. Ägarna av fåmansbolag behöver bara betala 20 procent i skatt på utdelningen upp till ett visst belopp. Tänk på att aktieutdelning inte ger rätt till vare sig pension eller sjukpenning. Om det ska löna sig att förvandla lön till utdelning krävs att man når upp i så höga inkomster att man maximerar pensionspoängen. Först när man når upp till brytpunkten för statlig skatt (443 200 kronor/år för 2016) är utdelning klart mer förmånlig.

– Man ska inte snåla in på lönen till sig själv, säger Karin Berggren.

Till sist så finns det ytterligare en viktig sak att tänka på, speciellt för den som planerar att utnyttja exempelvis föräldraförsäkringen. Den som startar firma har rätt till en uppskattad sjukpenninggrundande inkomst under de första två åren, som motsvarar vad man har i branschen. Jobbar man i ett aktiebolag baseras sjukpenning och föräldrapenning i stället på den faktiska lönen. Det betyder att den som tar ut en låg lön under uppstartsfasen riskerar att få en låg ersättning från Försäkringskassan.

Räkna ut kostnaden för ditt medlemskap

Medlemskapet ger dig rabatter, rådgivning och nätverk.

Bli medlem – tillsammans skapar vi bättre förutsättningar

Medlemsförmåner

Vi erbjuder över 30 medlemsförmåner med rabatter på IKEA, SJ, Volvo, BMW, Fortum, Swedol med mera.

Politik och påverkan

Vi driver företagarpolitiska frågor genom att presentera analyser, fakta och egna undersökningar.