För att funktionen du försöker använda ska fungera korrekt behöver du uppdatera ditt samtycke. Du kan alltid ändra dig genom att klicka på Cookieinställningar i sidfoten.

podcast news play företagaren I media förmån faq
Senaste nytt i hela landet - Företagarna Nyheter

Pensionstips för dig som driver enskild firma

Garanterat lönsam läsning väntar på din uppmärksamhet. Som egenföretagare är det viktigt att ta ut tillräckligt med lön för att få maximal intjäning av allmän pension. Du behöver också kompensera för den tjänstepension som de flesta anställda får.

För dig med enskild firma och max 46 000 kr i lön:

Vad krävs för att jag ska få pension?

Det är ett par saker som du behöver ha koll på. För det första ska du försöka ha ett överskott (lön kallas för överskott i egen firma) som gör att du får maximal intjäning till din allmänna pension. För det andra är det en bra idé att spara på egen hand för att täcka upp för den tjänstepension som de flesta som har en vanlig anställning får från sin arbets-givare.

Siffror att hålla koll på!

483 000 kr/år
(motsvarar cirka 40 000 kr/mån)

Maxad trygghet. Ett överskott i din firma på 483 000 kr/år ger dig maximal sjukpenninggrundande inkomst (SGI) och därmed det bästa från socialförsäkringssystemet, exempelvis maximal sjukpenning och maximal föräldra-penning. Ett lägre överskott ger sämre förmåner.

554 900 kr/år
(motsvarar cirka 46 000 kr/mån)

Plånbokssmart. Den som har ett överskott på max 554 900 kr/år slipper betala statlig inkomstskatt (20 %). 

572 600 kr/år
(motsvarar närmare 48 000 kr/mån)

Maxad pension. Överskottet i din firma ligger till grund för hur mycket du tjänar in till din
allmänna pension. Den allmänna pensionen grundar sig på alla inkomster som du betalar skatt för. Ett överskott efter egenavgift-er på minst 572 600 kr/år ger dig maximal intjäning till pensionen. Ett större överskott ger ingen extra pension.

Behöver jag göra något mer?

Ja! De flesta som har en anställning får en inbetalning från sin arbetsgivare till en tjänstepension som motsvarar 4,5–6 procent av lönen. Som egenföretagare behöver du sätta av minst lika mycket av ditt överskott efter egen-avgifter för att få en pension som motsvarar den som en anställd får.

Hur ska jag spara?

Spara med skattade pengar i fonder med låga avgifter på ett ISK-konto eller i en kapitalförsäkring. Undvik att spara avdragsgillt, det ger dig en sämre allmän pension. 

Mattias Munter, pensions-ekonom, Skandia tipsar:

”Att ta ut lön eller överskott är en förutsättning för att tjäna in allmän pension. Men för att få samma skydd som anställda bör du komplettera med ett pensionssparande som innehåller en sjukförsäkring som hanterar ett inkomstbortfall vid längre sjukskrivning. Om ditt överskott ligger under brytpunkten skulle jag säga att 6–10 procent av lönen eller överskottet bör gå till pensionssparande.”

För dig med enskild firma och mer än 48 000 kr i lön

Tar du ut en lön (kallas för överskott i enskild firma) som är större än 48 000 kr/månad? Grattis, då har du intressanta möjligheter att göra kloka pensionsval redan i dag.

Vad krävs för att jag ska få pension?

Du har redan kommit en bra bit på väg. Det är överskottet i din enskilda firma (lönen du tar ut) som ligger till grund för hur mycket du tjänar in till din allmänna pension. Ett överskott på runt 48 000 kr/månad ger maximal intjäning till den allmänna pensionen.

Siffror att hålla koll på!

483 000 kr/år    (40 250 kr/mån)

Maxad trygghet. Ett överskott i din firma på 483 000 kr/år ger dig maximal sjukpenninggrundande inkomst (SGI), och därmed det bästa från socialförsäkringssystemet, exempelvis maximal sjukpenning och maximal föräldrapenning. Ett lägre överskott ger sämre förmåner.

554 900 kr/år    (46 242 kr/mån)

Plånbokssmart. Den som har ett överskott på max 554 900 kr/år slipper betala statlig inkomstskatt. Om du får ett högre överskott kan du göra skatteavdrag för privat pensionssparande.

572 600 kr/år    (47 717 kr/mån)

Maxad pension. Det är överskottet i din firma som ligger till grund för hur mycket du tjänar in till din allmänna pension. Den allmänna pensionen grundar sig på alla inkomster som du betalar skatt för. Ett överskott efter egenavgifter på minst 47 717 kr/månad ger dig maximal intjäning till pensionen. Ett större överskott ger ingen extra pension.

Behöver jag göra något mer?

Ja! De flesta som har en anställning får en inbetalning från sin arbetsgivare till en tjänstepension som motsvarar 4,5–6 procent av lönen. Som egenföretagare behöver du sätta av minst lika mycket för att få en pension som motsvarar den som en anställd får. På ett överskott mer än 532 500 kr/år behöver du dessutom spara 30 procent av det som överstiger den summan för att få ut motsvarande pension som de flesta anställda får.

Hur ska jag spara?

Ett bra alternativ för dig med firma (och ett stort överskott) är att välja ett avdragsgillt pensionssparande, det vill säga ett privat pensionssparande i IPS eller en privat pensionsförsäkring. Det blir förmånligt om avdraget ryms ovanför gränsen för statlig skatt, det vill säga när avdrag har gjorts i deklarationen så ligger överskottet fortfarande på minst 46 242 kr/månad, vilket gör att du har nästan max intjäning till den allmänna pensionen. På avdraget får du betala särskild löneskatt.

Finns det några skatteavdrag?

Du har rätt att göra avdrag för privat pensionssparande med 35 procent av överskottet i inkomstdeklarationen (dock max 10 prisbasbelopp, vilket motsvarar 483 000 kr).

Trifa Chireh, pensionsekonom, Länsförsäkringar tipsar:

- För den företagare som har ett stort överskott i sin närings-verksamhet passar ett avdragsgillt pensionssparande i en privat pensionsförsäkring. Ett alternativ är att ta ut en lön (överskott) upp till brytpunkten för statlig inkomstskatt på 46 242 kr/mån. Det är en viktig försäkring eftersom både allmän pension och allmän sjukförsäkring baseras på den lön som du tar ut och skattar för.

- Se även till att ha en sjukförsäkring som täcker inkomstbortfall om du blir långtidssjukskriven och en försäkring som förebygger sjukskrivningar. Som egenföretagare har du inte samma skydd som när du är anställd. Det kan få betydande konsekvenser för din ekonomi om du blir långvarigt sjuk eller drabbas av en allvarlig olycka.

Text: Per Manns.

Räkna ut kostnaden för ditt medlemskap

Medlemskapet ger dig rabatter, rådgivning och nätverk.

Bli medlem – tillsammans skapar vi bättre förutsättningar

Medlemsförmåner

Vi erbjuder över 30 medlemsförmåner med rabatter på IKEA, SJ, Volvo, BMW, Fortum, Swedol med mera.

Politik och påverkan

Vi driver företagarpolitiska frågor genom att presentera analyser, fakta och egna undersökningar.