För att funktionen du försöker använda ska fungera korrekt behöver du uppdatera ditt samtycke. Du kan alltid ändra dig genom att klicka på Cookieinställningar i sidfoten.

podcast news play företagaren I media förmån faq
Senaste nytt i hela landet - Företagarna Nyheter

Pensionstips för dig som driver aktiebolag

Det viktigaste tipset för dig som har ett AB är att ta ut en marknadsmässig lön. Därefter kan du börja spara i en pensionsförsäkring. Och undvik frestelsen att ta utdelning i stället för lön – det straffar sig rejält på sikt.

Låt bolaget ge dig en bra pension– och se upp för utdelningsfällan.

Tips för dig med aktiebolag och max 46 000 kr i lön:

Vad krävs för att jag ska få pension?

Det viktigaste rådet är att ta ut en ordentlig lön. Om du har en bruttolön på 572 600 kr/år (eller närmare 48 000 kr i månaden) får du maximal allmän pension. Det är också en bra idé att komplettera med en tjänstepension. 

Siffror att hålla koll på!

483 000 kr/år    (40 250 kr/mån)

Maxad trygghet. En bruttolön på 483 000 kr/år ger dig maximal sjukpenninggrundande inkomst (SGI), och därmed det bästa från socialförsäkringssystemet. Du får exempelvis maximal sjukpenning och maximal föräldrapenning. En lägre lön ger sämre förmåner.

554 900 kr/år    (46 242 kr/mån)

Plånbokssmart. Den som har en bruttolön på max 554 900 kr/år slipper betala statlig inkomstskatt. 

572 600 kr/år    (47 717 kr/mån)

Maxad pension. En månadslön på minst 47 717 kr före skatt ger dig maximal intjäning till den allmänna pensionen. En högre lön ger ingen högre pension.

Behöver jag göra något mer?

Ja, tänk på att de flesta som har en vanlig anställning får en inbetalning från sin arbetsgivare till en tjänstepension som motsvarar 4,5–6 procent av lönen. Som egenföretagare behöver du sätta av lika mycket för att få en pension som motsvarar den som en anställd får.

Hur ska jag spara?

Ett bra alternativ för dig med AB är att välja ett avdragsgillt pensionssparande; ett privat pensionssparande i en IPS eller i en privat pensionsförsäkring. En tjänstepension anpassad för företagare är också ett alternativ.  Du har rätt att göra avdrag för privat pensionssparande med 35 procent av lönen i din privata inkomstdeklaration (dock max 10 prisbasbelopp, vilket motsvarar 483 000 kronor).

Tips från Agneta Claesson, expert, Pensionsmyndigheten:

”Om du har svårt att både ta ut en högre lön och låta aktiebolaget betala in till en tjänstepension bör du prioritera en högre lön, upp till brytpunkten för statlig inkomstskatt, och dra av för ett sparande i din privata deklaration. Då höjer du underlaget som din allmänna pension baseras på samtidigt som du har ett sparande som motsvarar tjänstepension. När du sparar privat sänker du dessutom underlaget som din inkomstskatt baseras på. Tänk på att du inte kan ha ett avdragsgillt sparande som privatperson samma år som du låter ditt aktiebolag sätta av till en tjänstepension.”

För dig med aktiebolag och mer än 46 000 kr i lön:

Den som är anställd i sitt AB, och tar ut en lön som är högre än 46 000 kr/månad, kan lägga grunden till ett bra liv som pensionär med exempelvis en tjänstepension.

Vad krävs för att jag ska få pension?

Det viktigaste är att du tar ut lön från ditt AB – och i det här exemplet utgår vi från att du har en bruttolön som är större än 46 242 kr/månad. Det kan också vara en bra idé att komplettera med en tjänstepension. 

Siffror att hålla koll på!

483 000 kr/år    (40 250 kr/mån)

Maxad trygghet. En bruttolön på 483 000 kr/år ger dig maximal sjuk-penninggrundande inkomst (SGI) och därmed det bästa från social-försäkringssystemet. Du får exempelvis maximal sjukpenning och maximal föräldrapenning. En lägre lön ger sämre förmåner.

554 900 kr/år    (46 242 kr/mån)

Plånbokssmart. Den som tar ut en bruttolön på max 554 900 kr/år slipper betala statlig inkomstskatt.

572 600 kr/år    (47 717 kr/mån)

Maxad pension. En månadslön på minst 47 717 kr före skatt ger dig maximal intjäning till den allmänna pensionen. En högre lön ger ingen högre pension.

Behöver jag göra något mer?

Ja, tänk på att de flesta som har en anställning får en inbetalning från sin arbetsgivare till en tjänstepension som motsvarar 4,5–6 procent av lönen. Som egenföretagare behöver du sätta av lika mycket för att få en pension som motsvarar den som en anställd får. Tar du ut en lön som är högre än 532 500 kr/år behöver du spara 30 procent av det som överstiger den summan för att få samma pension som de flesta anställda får.

Hur ska jag spara?

Ett bra alternativ för dig med AB är att välja ett avdragsgillt pensionssparande, det vill säga ett privat pensionssparande i IPS, privat pensionsförsäkring eller en tjänstepensionsförsäkring genom ditt AB.

Finns det några skatteavdrag?

För dig med hög lön från ditt AB är avdragsgillt privat pensionssparande ett lönsamt alternativ. Vid en lön över gränsen för statlig skatt framstår alternativet som än mer förmånligt då aktiebolagsägaren i sin roll som löntagare sänker underlaget som inkomstskatten baseras på med motsvarade belopp som satts in i det avdragsgilla sparandet.

För löneutrymme som överstiger gränsen för statlig skatt är dessutom en individuell tjänstepensionsförsäkring ett alternativ. På avdraget betalas särskild löneskatt som är 6 procentenheter lägre än de sociala avgifterna. Du har rätt att göra avdrag för privat pensionssparande med 35 procent av lönen i inkomstdeklarationen (dock max 10 prisbasbelopp, vilket motsvarar 483 000 kr).

Räkna ut kostnaden för ditt medlemskap

Medlemskapet ger dig rabatter, rådgivning och nätverk.

Bli medlem – tillsammans skapar vi bättre förutsättningar

Medlemsförmåner

Vi erbjuder över 30 medlemsförmåner med rabatter på IKEA, SJ, Volvo, BMW, Fortum, Swedol med mera.

Politik och påverkan

Vi driver företagarpolitiska frågor genom att presentera analyser, fakta och egna undersökningar.