För att funktionen du försöker använda ska fungera korrekt behöver du uppdatera ditt samtycke. Du kan alltid ändra dig genom att klicka på Cookieinställningar i sidfoten.

podcast news play företagaren I media förmån faq
Senaste nytt i hela landet - Företagarna Nyheter

”Ju tidigare insatser desto bättre”

Ett vanligt nöjesspelande kan snabbt accelerera till ett tvångsmässigt spelande där skulderna växer i rekordtakt. Som arbetsgivare bör du agera så snabbt som möjligt.

Precis som ett alkohol- och drogberoende är spelberoende ett sjukdomsklassat tillstånd där du som arbetsgivare är skyldig att erbjuda hjälp om en medarbetare har problem. Här ställs alltså krav på dig både vad gäller förstärkt anställningsskydd och rehabilitering.

- Ju tidigare du sätter in insatserna desto bättre. Som arbetsgivare vill du ju ha kvar din medarbetare av lönsamhetsskäl, säger Ingela Frödin, kommunikatör och konsult på Alna Sverige AB, ett företag som är specialiserat på skadligt bruk i arbetslivet och en del av hälsokoncernen Feelgood.

Påverkar arbetsplatsen negativt

En medarbetare som utvecklat ett skadligt spelbeteende, det vill säga som har gått från att spela för att det är kul då och då till att tvångsmässigt spela oftare och oftare, påverkar arbetsplatsen negativt på många olika sätt.

- En medarbetare med en beroendeproblematik innebär en stor risk för företaget.

När det kommer till spel om pengar växer skulderna väldigt snabbt, vilket kan medföra att medarbetaren frestas att ta pengar från företaget eller börjar låna av kollegerna, säger Ingela Frödin.

Att fånga upp medarbetaren med ett samtal så tidigt som möjligt är alltså bra för alla parter. Här bör du lyssna och lita på din egen magkänsla. Känner du att något är galet, ta den känslan på allvar.

- När du bokar samtalet ska du förbereda dig noga. Var beredd på att din medarbetare kommer att försöka leda bort dig från ämnet, och att hon eller han inte kommer att hålla med dig om att det finns några problem, säger Ingela Frödin.

Var ärlig och tydlig med dina intentioner, berätta vad du lagt märke till och visa att det är av omsorg både om medarbetaren och företaget. Lyssna på vad medarbetaren har att säga och berätta vilken hjälp som finns.

- Även om du som arbetsgivare inte är skyldig att bekosta behandlingen är det ofta betydligt mindre kostsamt att agera än att inte ingripa, konstaterar Ingela Frödin.

Om ditt företag är knutet till en företagshälsovård kan den hjälpa till med en utredning för att medarbetaren ska få rätt form av behandling. Om inte, finns det många mottagningar som erbjuder hjälp mot spelberoende.

Fler män än kvinnor har problem

Skadligt spel om pengar förekommer bland hela befolkningen, men är vanligare bland män än kvinnor, och är även vanligare hos personer med lägre utbildning. På senare år har antalet kvinnor som sökt hjälp för sitt spelberoende ökat. 2018 skrevs spelberoende in i socialtjänstlagen. Det innebär att socialtjänsten har skyldighet att hjälpa personer med skadligt spelbeteende. I dag räknas problematiskt spel om pengar som en folkhälsofråga och är något som drabbar den som spelar, familjen, vänner, arbetsplatsen och samhället i stort.

Källa: Folkhälsomyndigheten

Medlemsförsäkring ger stöd

Företagarna Försäkringar är en av de mest uppskattade medlemsförmånerna. Om du vill försäkra dig om friska och trygga medarbetare är försäkringen GARANT Anställd en bra investering. Det är ett försäkringspaket som innehåller sjukvårds-, liv- och olycksfallsförsäkring. Med försäkringen kan du som företagare känna dig trygg att dina medarbetare får tillgång till vård och rehabilitering i tid. I försäkringen ingår också möjlighet att få hjälp att hantera missbruksproblematik på arbetsplatsen.

Taggar

Prenumerera på juristernas nyhetsbrev

Räkna ut kostnaden för ditt medlemskap

Medlemskapet ger dig rabatter, rådgivning och nätverk.

Bli medlem – tillsammans skapar vi bättre förutsättningar

Medlemsförmåner

Vi erbjuder över 30 medlemsförmåner med rabatter på IKEA, SJ, Volvo, BMW, Fortum, Swedol med mera.

Politik och påverkan

Vi driver företagarpolitiska frågor genom att presentera analyser, fakta och egna undersökningar.