För att funktionen du försöker använda ska fungera korrekt behöver du uppdatera ditt samtycke. Du kan alltid ändra dig genom att klicka på Cookieinställningar i sidfoten.

podcast news play företagaren I media förmån faq
Senaste nytt i hela landet - Företagarna Nyheter

Tjäna stort på hälsoförebyggande åtgärder på jobbet

Psykisk ohälsa står för nästan hälften av alla sjukskrivningar. Forskning visar dock att hälsoförebyggande åtgärder kan bryta trenden och dessutom spara pengar för dig som driver företag.

Under nästan 10 år har sjukskrivningar i Sverige ökat med 129 % och psykisk ohälsa står bakom nästan hälften av dem enligt en rapport från Försäkringskassan 2017. De fortsatt höga sjukantalen är problematiska, speciellt vid psykisk ohälsa som ofta innebär långa sjukskrivningar. Inte minst är det kostsamt för dig som är arbetsgivare. 

Forskning visar dock att hälsoförebyggande åtgärder kan bryta trenden och dessutom kan du som driver företag spara pengar. Enligt en tidigare rapport från Karolinska Institutet och Sveriges Företagshälsor menar man att de ekonomiska effekterna av förebyggande insatser av psykisk ohälsa kan ge upp till två gånger pengarna tillbaka på investeringarna. 

Arbetsgivare har all anledning att göra allt de kan för att minimera risken för psykisk ohälsa och stress på arbetsplatsen. Och det finns faktiskt en hel del man kan göra, säger Kristina Ström Olsson, Hälsostrateg på Länsförsäkringar. 

Fem tips för att minimera risken för psykisk ohälsa på arbetsplatsen

  1. Ha en tydlig rollfördelning av arbetsuppgifterna.
  2. Arbeta med stödjande och rättvist ledarskap.
  3. Arbeta systematiskt med arbetsmiljöfrågorna.
  4. Kommunicera och gör medarbetarna delaktiga.
  5. Ge möjlighet till återhämtning och social aktivitet.

Läs mer om hur du kan förebygga stress och hälsa i ditt företag

I Företagarnas sjukvårdsförsäkring i samarbete med Länsförsäkringar ingår utöver snabb tillgång till specialistvård även såväl förebyggande hälsotjänster som arbetslivsinriktad rehabilitering.

Sjukvårdsförsäkringen kan du som är medlem i Företagarna köpa via paketen GARANT GrundPlus och GARANT Anställd, alternativt separat som GARANT Sjukvård eller GARANT Anställd sjukvård

 

Taggar
Riks Artikel
Räkna ut kostnaden för ditt medlemskap

Medlemskapet ger dig rabatter, rådgivning och nätverk.

Bli medlem – tillsammans skapar vi bättre förutsättningar

Medlemsförmåner

Vi erbjuder över 30 medlemsförmåner med rabatter på IKEA, SJ, Volvo, BMW, Fortum, Swedol med mera.

Politik och påverkan

Vi driver företagarpolitiska frågor genom att presentera analyser, fakta och egna undersökningar.