För att funktionen du försöker använda ska fungera korrekt behöver du uppdatera ditt samtycke. Du kan alltid ändra dig genom att klicka på Cookieinställningar i sidfoten.

podcast news play företagaren I media förmån faq
Senaste nytt i hela landet - Företagarna Nyheter

Sjukförsäkring och sjukvårdsförsäkring– vad är skillnaden?

Sjukförsäkring och sjukvårdsförsäkring är två helt olika försäkringar. De är lätta att förväxla och därför reder vi här ut skillnaden. Både du, ditt företag och dina anställda kan vinna mycket på att hitta rätt försäkringsskydd för er.

– Kortfattat kan man säga att en sjukförsäkring är en ekonomisk försäkring som tryggar ekonomin om du skulle råka ut för en långtidssjukskrivning. Medan sjukvårdsförsäkringen ger dig tillgång till betydligt snabbare specialistvård jämfört med vad som erbjuds i den offentliga vården, förklarar Anna-Carin Enwall, försäkringsansvarig på Företagarna.

Blir du långtidssjukskriven mer än 90 dagar, får du en begränsad ersättning från Försäkringskassan. Inledningsvis ligger ersättningen på 80 procent av lönen men efter 90 dagar sjunker den ner till 65 procent.

Det sjukförsäkringen gör är att täcka upp för förlorad arbetsinkomst. Med Företagarnas sjukförsäkring kan du få en skattefri ersättning på upp till 4 500 kronor per månad vid långtidssjukskrivning, den gäller från 3 månader upp till 36 månader.

Få snabb tillgång till vård

Sjukvårdsförsäkringen däremot, ger dig snabb tillgång till vård. Den ger dig även tillgång till en mängd hälsofrämjande, skadeförebyggande, tjänster. Syftet är dels att hålla dig hälsosam och framför allt att du snabbt ska kunna komma tillbaka till arbetet igen om sjukdom eller skada skulle uppstå.

– Det unika med Företagarnas sjukvårdsförsäkring är att du har rätt att träffa en specialistläkare inom 7 dagar utan krav på remiss. Om du därefter behöver en operation garanterar vi att du får det inom 20 arbetsdagar. Du kan även välja att träffa en läkare på distans, via din dator eller mobil. Då blir det dessutom helt utan självrisk. Vi genomför även en oberoende medicinsk granskning för att säkerställa att du får rätt vård. I den offentliga vården har du rätt att träffa en specialistläkare först inom 90 dagar och behöver du operation kan du få vänta i upp till 90 dagar till. För en egenföretagare är det naturligtvis en katastrof att vara borta så länge, säger Anna-Carin Enwall.

Företagarnas sjukvårdsförsäkring skiljer sig från många andra genom att inte ha något högsta försäkringsbelopp. Det betyder att det inte finns några begränsningar i antal sjukhusbesök, så länge det är medicinskt motiverat. Det finns heller inget krav på remiss för att träffa en specialistläkare.

Som medlem i Företagarna kan du teckna både sjukförsäkring och sjukvårdsförsäkring genom försäkringarna GARANT GrundPlus, GARANT Sjukvård, GARANT Anställd och GARANT Sjukförsäkring.

Företagarnas sjukvårdsförsäkring:

• Träffa specialistläkare inom 7 arbetsdagar och vid behov av operation garanteras det inom 20 arbetsdagar.

• Inget krav på remiss för att träffa specialistläkare.

• Inga begränsningar i antal sjukhusbesök.

• Nya medlemmar får sjukvårdsförsäkring fritt i 3 månader.*

• Hälsofrämjande, skadeförebyggande, tjänster.

• Tar hand om det, för arbetsgivare, lagstadgade kravet på rehabilitering av medarbetare efter långvarig sjukfrånvaro.

• Träffa läkare, psykolog och fysioterapeut på distans, helt utan självrisk.

Företagarnas sjukförsäkring består av tre kompletterande delar och du väljer själv vilka delar du vill köpa:
• Inkomstskydd: Ger varje månad ett inkomsttillskott vid långvarig arbetsoförmåga som varat mer än 3 månader. Nya medlemmar under 50 år får Inkomstskydd kostnadsfritt i tre månader.*

• Sjukkapitalförsäkring: Ger ett engångsbelopp efter tre års arbetsoförmåga till minst 50 procent.

• Diagnosförsäkring: Betalar en engångssumma om du drabbas av någon av de diagnoser som ingår, till exempel stroke, cancer och hjärtinfarkt.

*Läs mer om vad som gäller för nya medlemmar.

Taggar
Riks Artikel
Räkna ut kostnaden för ditt medlemskap

Medlemskapet ger dig rabatter, rådgivning och nätverk.

Bli medlem – tillsammans skapar vi bättre förutsättningar

Medlemsförmåner

Vi erbjuder över 30 medlemsförmåner med rabatter på IKEA, SJ, Volvo, BMW, Fortum, Swedol med mera.

Politik och påverkan

Vi driver företagarpolitiska frågor genom att presentera analyser, fakta och egna undersökningar.