headphones newspaper video-player

Företagare I Essunga samlades för att diskutera brottsligheten

Under en Digifika i Essunga lyfte Företagarna åter rapporten om brott mot företagare och den ökade otryggheten hos företagare.
Publicerad 12 mar 2021

Essunga kommun bjöd in Företagarna, Lokalpolisen och säkerhetssamordnare för att prata brottlighet och visa lägesrapporter för 2020. Pontus Lidström brottsexpert från Företagarna presenterade en färsk rapport kring Brott mot företagare och visade att trenden tyvärr går åt fel håll. De senaste åren har andelen företagare som upplever ökad otrygghet på grund av låg polisnärvaro som ökat från 41 till 51 procent. För företagare med anställda har vartannat företag blivit utsatt och det gäller alla branscher.

Rapporten visar att andelen företagare som funderat på att lägga ner sin verksamhet på grund av brottsligheten har ökat från 13 till 19 procent.

Att en företagare blir utsatt för ett brott är i sig inte värre än om en privatperson drabbas. Men konsekvensen om företagaren till slut får nog av kriminaliteten och flyttar – alternativt lägger ner sin verksamhet – kan bli ytterst kostsam för samhället då arbetstillfällen försvinner, skatteintäkterna minskar och utanförskapet riskerar att späs på ytterligare. Därför är själva förekomsten och närvaron av lokala företag i sig både trygghetsskapande och brottsförebyggande.

Avslutningsvis visade Pontus på lokala insatser för att öka tryggheten.

Torbjörn Waltersson från polisen höll med om att trenden går åt fel håll men också att de lokala insatser som presenterades redan görs till viss del men att de skulle kunna belysas bättre mot allmänheten och näringslivet.
I den lokala statistiken som Torbjörn visade var brotten som ökat mest våldsbrott och skadegörelse. En uppmaning till alla var hur viktigt det är att anmäla brott för om det inte görs eller dokumenteras kommer fallen inte att prioriteras.

Torbjörn välkomnade näringslivet till samverkan och att gå med i EEST som är en systematisk insamling av fakta/händelse för att få en lokal lägesbild. Denna samverkan sker med flera aktörer och är ett steg i att effektivisera det förebyggande arbetet. Digifikan avslutades med visning av medborgarlöftet och frågestund.

 

Fler nyheter från Företagarna

Småföretagare tar över när Findus ger upp

Efter 20 år tillsammans på Findus blev Bengt Gunnarsson och Göran Claesson av med jobbet. Nedläggningen av det anrika företaget var oväntad. Men slutet på anställningen blev början till egen verksamhet. Nu satsar de på närodlad frukt och grönt i nordvästra Skåne.

Korttidsstöd öppet för ansökan

Ansökan om stöd till korttidsarbete är sedan den 29 mars öppen igen. Företagarna tagit fram ett verktyg så att du kan räkna ut korttidsstöd per anställd.

Guide: Våga ta steget!

Pandemin fick Jokkmokks världsberömda marknad att växla från folkmyller till webbhandel. Det visar hur det digitala klivet kan rädda såväl företag som 416-åriga traditioner.

Plötsligt var ”Nowhere” överallt

Dryck som ändrar samhällets inställning till alkohol i en unik restaurangupplevelse i skogen. Det är eventet som nominerats till ett prestigefyllt pris. Fast egentligen handlar ...

”Pandemin är som en tidsmaskin”

Per Schlingmann har tillsammans med Kjell A Nordström skrivit boken Corona Express som beskriver hur covid-19 blivit en förändringskraft som påverkat villkoren för människor, företag och samhällen.

Sju förslag för bättre miljöpolitik

Miljöpolitiken måste ge rätt incitament. Hållbarhet får inte ses i ett motsatsförhållande till rörelsefrihet, ökat välstånd, tillväxt och ekonomisk aktivitet.

Mer från hela Sverige


Coronakrisen


Krönikor