Robert Bergqvist, chefsekonom på SEB var gäst vid frukostmötet 19 januari.

Fågelperspektiv:
USA får ny president, val i Frankrike och Tyskland. Brexit i Storbritannien, den politiska förändringen i Europa, Mellanöstern och Ryssland och starka antiglobaliseringskrafter. Allt detta tillsammans utgör en betydande politisk risk under 2017. Dessutom verkar konjunktur-cykeln vara död. Den traditionella cykeln med två /tre års uppgång och lika många års nedgång verka inte fungera. Hur skall vi förhålla oss till detta?
Hur länge håller lågräntelinjen och vad händer när räntorna stiger? Frågor som vi idag inte
har något svar på.
Globalt perspektiv:
Hur hanterar vi demografin? Vi blir allt äldre, räcker våra pensioner? Har vi tillräckligt många kompetenta unga som kan ta vid när vi lämnar arbetslivet? Vi kommer att behöva skuldsanering Vi har aldrig varit så skuldsatta som just nu. Dessutom sparar en välmående medelklass i stället för att investera, vilket innebär en lägre BNP och stagnation.
Trots uppräkning av ett antal problem finns anledning till en viss optimism för innevarande år.
Ser vi på de största ekonomierna som Kina och USA så är Kina inne i en förändring från en omfattande industriproduktion till ökad tjänsteproduktion, vilket idag innebär att av Kinas BNP är mer än hälften just tjänster.
Tittar vi på USA så vill Trump genomföra skattesänkningar för höginkomsttagare, skattesänkningar för företag, infrastuktursatsningar och avregleringar.
Sammanfattningsvis konstaterades att Kina "tuffar på" och Donald Trumps idéer ökar BNP, men det kommer att ta tid att genomföra programmet.
Lokalt perspektiv:
Den globala optimismen innebär för den svenska börsen, att den bör gå bättre än 2016.
För Sverige som land håller vi på att slå i produktionstaket, det gäller särskilt byggindustrin
vilket begränsar BNP utvecklingen. För kommunerna blir det stora bekymmer de kommande åren, främst genom invandringen, det kan innebära flera kronors skattehöjning avslutade Robert Bergqvist