Spelledaren Erik Hallgren fördelade deltagarna i grupper, som var lika delar företagare, politiker och tjänstemän. Alla i gruppen turades om att slå en tärning och förflytta spelpjäsen. Beroende på var man hamnade fick man läsa en händelse-, en service- eller en faktafråga. Händelsefrågorna spelethandlade om olika situationer som kan uppstå i en företagares kontakt med kommunen, exempelvis i ett tillståndsärende som serveringstillstånd. Alla i gruppen fick välja ett av de svarsalternativ som var kopplat till den aktuella frågan. Svaren noterades i ett protokoll och diskuterades sedan i gruppen. 

Spelet följdes av en gemensam gruppdiskussion. Detta breddade bilden och förståelsen för problematiken ytterligare. I de flesta frågor var deltagarna ganska eniga i hur kommunen bör bemöta företagare när en specifik händelse uppstår.

SamSPELET  är utvecklat av Hallgren & Löwenbergs, i samarbete med Sveriges kommuner och Landsting (SKL). Läs mer om spelet här

En rapport, baserad på de förbättringsförslag för kommunen som framkom under spelet, kommer att tas fram och presenteras av Hallgren & Löwenbergs. Alla företagare i kommunen kommer att få ta del av rapporten.

Ulf, Håkan och Åsa

 

- Vår förhoppning är att tjänstemän och politiker efter spelet förstår företagarnas villkor bättre, samtidigt som företagarna förhoppningsvis har fått en bättre förståelse för att de beslut som fattas av kommunen, säger Håkan Boquist, ordförande i Företagarna Lerum.
På bilden, från vänster: Ulf Nyberg, Håkan Boquist och Åsa Qvist Ek.

 

Håkan Pettersson

 

- Det var spännande att mötas i de olika rollerna och se diskussionsfrågorna ur olika synvinklar. Jag kan rekommendera andra kommuner att prova på SamSPELET  med företagen, säger Håkan Pettersson, kommundirektör i Lerum.