För att funktionen du försöker använda ska fungera korrekt behöver du uppdatera ditt samtycke. Du kan alltid ändra dig genom att klicka på Cookieinställningar i sidfoten.

podcast news play företagaren I media förmån faq
Nyheter

Brott mot företagare Norbergsföretagare: "Vi orkar snart inte mer!"

Publicerad 8 sep 2023
Stölder och inbrott har blivit en del av vardagen för företagare i Norberg. Peter är en av många lokala företagare som menar att situationen måste lösas om inte företag ska försvinna.
Byggnader i folkparken Kärrgruveparken efter ett inbrott. Parken är en del av Peter Vidbergs event- och nöjesföretag Vidberg Fastigheter & Event AB.

Mängden anmälda stölder, inbrott och andra tillgreppsbrott har ökat explosionsartat i Norbergs kommun under sommaren. Bara i juli tog Polisen emot ett 40-tal anmälningar om tillgreppsbrott i kommunen, vilket kan jämföras med 10-15 anmälningar per månad dessförinnan.

Företagare har fått nog

Efter att ha utstått regelbundna inbrott och ständiga stölder i två månaders tid fick 15 lokala företagare nog i slutet av augusti. I ett öppet brev riktat till kommunen, Polisen och lokala fastighetsägare beskrev de hur brottsligheten blivit ett stående och tärande inslag i deras vardag och efterlyste åtgärder. Brevet gav snabbt genklang i bygden. På bara ett par dagar hade ytterligare ett 40-tal företagare ställt sig bakom budskapet.

Peter Vidberg

Peter Vidberg driver elinstallationsfirman Power Inspection Sweden AB samt event- och nöjesföretaget Vidberg Fastigheter & Event AB i Norberg och är en av initiativtagarna till det öppna brevet. Han berättar att den nuvarande situationen började i juni och snabbt eskalerade.
- Båda mina verksamheter har utsatts för inbrott, stölder och vandalism, men eventföretaget har varit värst drabbat. Tidvis har det varit praktiskt taget dagliga inbrott, säger han.

Han uppskattar att han och hans företag sedan i juni bestulits på saker till ett värde av ungefär 50 000 kronor. Det största enskilda brottet han drabbats av de senaste månaderna är stölden av en åkgräsklippare till ett värde av cirka 25 000 kronor från eventföretaget. Värdet på det som stjäls är emellertid bara ena delen av de ekonomiska förluster Peter lidit till följd av stöldvågen. Därtill har han fått betala självrisker, ersatt eller reparerat förstörda inventarier och installerat extralarm som inte varit nödvändiga tidigare.

Tagen på bar gärning - men inte åtalad

Peter uttrycker stor frustration över att situationen bara fortgår utan konsekvenser för gärningsmännen. Gärningsmän har fångats på film med stöldgods i händerna vid vissa tillslag, och vid ett tillfälle har Peter lyckats ta en tjuv på bar gärning – ändå har inget åtal väckts och inga påföljder utdelats.
- Han som togs på bar gärning kom polisen och hämtade, två timmar senare skjutsade de hem honom. I flera fall har det funnits gott om bevis men det hjälper inte, jag tror att rättsväsendet tycker att brotten är för små för att de ska lägga resurser på dem, förklarar Peter. Han berättar också att han polisanmäler alla brott han utsätts för, men att han tror att många slutat polisanmäla brotten de drabbas av eftersom anmälningarna aldrig leder någonstans.

Pontus Lindström

Att företagare låter bli att polisanmäla brott när anmälningar inte leder till utredning och åtal är inget unikt för Norberg. I rapportserien Brott mot företagare mäter Företagarna regelbundet i vilken utsträckning företagare polisanmäler brott de drabbas av. Enligt Pontus Lindström som är Företagarnas expert på säkerhet och brott mot företag visar mätningarna att anmälningsbenägenheten fallit kraftigt de senaste åren.
- Förra året uppgav tre av tio företagare att de polisanmäler alla brott de utsätts för, en halvering jämfört med fem år tidigare. Samtidigt har andelen som säger att de aldrig polisanmäler ökat från två av tio till tre av tio, berättar han.

"Vi orkar snart inte mer!"

Det är inte bara ekonomiskt Norbergsföretagarna drabbats av stöldvågen. Peter berättar att den också kostat dem otroligt mycket tid, och tär på motivationen att driva företag.
- Det är jobbigt att ständigt undra vad som hänt under natten och vad som kommer vara stulet när man kommer till jobbet. Och när man suttit halva natten på företaget för att kolla så inget stjäls eller förstörs är man inte så effektiv dagen efter. Det påverkar hur man ser på sin framtid som företagare, det finns ingen anledning att driva företag om man ska gå back på grund av ständiga brott, menar han.

Resonemanget känns igen av Pontus Lindström, som menar att Peters tankar belyser hur viktigt det är att bekämpa brott för att trygga morgondagens jobb och välfärd.
- Var femte brottsutsatt företagare har övervägt att flytta eller lägga ner sin verksamhet på grund av kriminaliteten. Det är helt avgörande att såväl kommuner som polisen gör allt vad de kan för att förebygga och bekämpa brotten som drabbar näringslivet, säger Pontus Lindström som

Eller som Norbergsföretagarna uttryckte det i det öppna brevet till kommun och polis:

Med detta öppna brev vill vi säga att vi orkar snart inte mer! Fortsätter detta problem kommer vi förmodligen se företagare som tröttnar och antingen lägger ner verksamheten eller flyttar till annan kommun.

Fler nyheter från Företagarna