För att funktionen du försöker använda ska fungera korrekt behöver du uppdatera ditt samtycke. Du kan alltid ändra dig genom att klicka på Cookieinställningar i sidfoten.

podcast news play företagaren I media förmån faq
Nyheter

Lyckad företagsdag i Säffle - valdebatt, tårtkampanj och företagsbesök

Publicerad 29 jun 2022
Det blev en supertorsdag för näringslivet i Säffle när Företagarna kom på besök.

Företagarna i  Säffle arrangerade nyligen en heldag för näringslivet i kommunen, en dag som bestod av både företagsbesök, diskussioner med beslutsfattare inne på kommunhuset och en livlig debatt med hela politiska Säfflebänken som avslut på dagen. 

Dagen startade med ett spännande besök hos BVT Sweden som nyligen invigde sina verksamhetslokaler i Säffle. Lokalerna som finns i samma anrika fastighet som en gång i tiden uppfördes av den legendariske företagsledaren och uppfinnaren Torsten Källe. På plats var BVT Swedens vd Peter Kull och försäljningschefen Lars Wall för att berätta om verskamhetens historia, om vad de har för aktuella uppdrag och vad som är på gång. BVT Swedens processventiler och kylare är en av de mest ledande på ventilmarknaden och flera av världens ventiler tillverkas just i Säffle. 

Sedan var det dags att även besöka CS Produktion, vars vd Anders Eriksson korades till Årets Företagare i Säffle 2019 av Företagarna. Felix Proper från inköp och försäljning var på plats för att berätta om den expanderande verksamheten. Det bjöds på ett spännande besök ute i verkstaden för att på nära håll se hur produktionen går till genom de olika tillverkningsfaserna. På CS Produktion erbjuds kunden allt från inköp och tillverkning av komponenter till montage och test av slutprodukten samt lagerhantering och skeppning.

Besök på tre hyllade Säffleföretag

Sist men inte minst var det dags för det uppmärksammade företag Wood Tube att få presentera sin unika och banbrytande produkt där vi kan ta farväl av reglar i stål. Tobias Söderbom Olsson har nämligen tagit fram en koldioxidsnål pappersinnovation som gör snickarnas jobb lättare, nämligen en regel gjord av papp. Wood Tubes ägare har även hyllats i Företagarnas årliga lista 103 unga idéer. På plats fick vi följa processen och se hur regeln tog form steg för steg. 

- Företagsandan i Säffle är ett faktum här finns en hög ambition och vilja att starta och driva sitt företag, konstaterade Företagarnas representant Marcus Larsson som var med på plats. 

Dagen bar vidare till Säffles kommunhus där ordförande Lars Pettersson bjöd på Svergies mest näringsrikaste tårta. I samband med detta presenterade Marcus Larsson, projektledare lokal opinionsbildning, Företagarnas nylanserade rapport Företagarfakta 2022 där han bröt ned rapporten och gav en unik inblick i det lokala företagsklimatet i Säffles kommun.

- Visste ni att det finns 2 323 jobb i de små företagen i Säffle? Och att företagen tillsammans med alla anställda i dessa företag bidrar med 195 miljoner kronor till kommunens skatteintäkter, avslöjade Larsson. 

Företagen i Säffle kommun bidrar med 195 miljoner till kommunens skatteintäkter

På plats var flera av Säffle kommuns politiker och beslutsfattare för att ta del av och diskutera rapportens innehåll. Alla var eniga om att det är de små företagen som är jobbskaparna i kommunen och att man långsiktigt behöver jobba på att få fler att flytta till Säffle och rota sig i kommunen. Kommunens hitills största utmaningar är att det är hög arbetslöshet bland utrikesfödda samt att det är fler som går eller gått ur arbete än de som är på väg in i arbete. 

Dagen avrundades med en spännande och hetlevrad politikerdebatt som modererades av Marcus Larsson och i panelen satt Dag Ronge (C), Ola Johansson (M)Magnus Jansson (L), Stellan Herbetsson (SD)Ann Mlakar (S)Beatrice Nyman (KD), Matilda Konglevoll (V) samt Hélène Agdén (Sjukvårdspartiet). Man diskuterade utmaningarna för företagare i kommunen och hur man bäst stärker det lokala företagsklimatet. 

- Vi vill se att fler kvinnor startar och driver företag i kommunen, sa Beatrice Nyman (KD). 

Vill se ett stärkt samarbete mellan skola och näringsliv i kommunen

Dag Ronge (C) belyste vikten av att vara en snabbfotad organisation så att kommunen lättare kan planera för VA och gator så att det inte tar för lång tid.

- Företagen är viktiga för vår kommunen. Bra kommunikation och skräddarsydda utbildningar behövs så att företagen kan nyttja de arbetslösa. 

Även Rysslands invasion av Ukraina kom upp på tapeten. Hélène Agdén från Sjukvårdspartiet uttryckte sin oro över att Säffle kommun inte är självförsörjande.

- Vi behöver börja tänka smått igen. 

Kärnkraft skapade livlig diskussion

Det hettade till ordentligt när diskussioner om kärnkraft kom upp som ämne. Stellan Herbetsson (SD) sa att kärnkraft är ett måste i nuläget då vindkraft inte går att lita på eller planera för medan Ann Mlakar (S) skakade på huvudet och förklarade att så inte är fallet. 

Man debatterade även om brott mot företagare och hela säfflebänken var överens om att det bästa sättet att motverka brottslighet är att skapa rätt förutsättningar genom skola och utbildning. 

- Bra förebilder och bättre dialog mellan skola och näringslivet. Involvera företagare genom att bjuda in eleverna till deras verksamheter, sa Ola Johansson (M). 

Den drygt två timmar långa debatten avslutades med kaffe och en macka till både debattörerna och åskådarna.

Fler nyheter från Företagarna