Melinda från Forshaga hyllas för sin företagsidé
Inne i lokalerna i Karlstads innovationspark jobbar den unga och drivna tvåbarnsmamman Melinda Person tilllsammans med sina kollegor på DIRI Safety Solutions. Företaget startades 2021 då Melinda, som efter flera års erfarenhet av arbete inom industrin, utvecklade en affärsidé vars syfte är att minimera riskerna för arbetsmiljöskador. Under våren utsågs hennes innovationsidé till en av Sveriges bästa år 2022.
Hur fick du idéen Melinda?
- När jag arbetade i industrin utsattes jag för arbetsmiljöer som påverkade min hälsa eller kunde leda till direkta skador eller dödsfall. Det var svårt att nå fram till de som hade rätt kunskap om riskerna. Mitt engagemang för att förebygga arbetsolyckor växte då men var extremt tidskrävande, säger Melinda och fortsätter:
- Så jag bestämde mig för att tillverka min egen databas med riskinformation som jag lärde mig på vägen, och hela tiden förfina och uppdatera den. Och nu är vi här i utvecklingen av den digitala produkten som är tillgänglig för många fler.
Beskriv hur resan från idé till företag sett ut?
- Idén hade börjat utformas i mitt huvud till en produkt och efter att jag gjort en mockup så var det dags för mig att förstå om det fanns en marknad och affärsmodell för min produkt, berättar hon och förklarar att hon fick stöd av Nyföretagarcentrum som öppnade dörrarna till Karlstads Innovationspark.
- Jag använde nätverket på Innovationsparken för att ta reda på hur man går från Idé till verklighet, en resa som fortfarande pågår. Jag har fått stort stöd av Almi och fick förra året äran att ingå i både Sting Bioeconomi och Digitalwell ventures, berättar hon.
Vilka är era primära kunder?
- Tidigare har vi riktat fokus till underentreprenörer som åker runt till olika platser varje dag för att utföra arbete – som montörer, ställningsbyggare med flera, med fokus på industrin. Men med tiden har vi fått intresse även från fasta arbetsplatser men också byggsektorn som har uttryckt intresse! Vår marknad växer hela tiden redan innan lansering.
Hur ser ni på framtiden? Går er idé att skala upp?
- Vi har skalat ner produkten ordentligt från inledande idéstadie för att kunna lansera ett verktyg 2023 som då uppfyller det grundläggande behovet. Men som min kollega alltid säger, vi bygger stammen till julgranen men har sen en massa pynt som vi vill hänga på. Vi planerar redan hur vi kan anpassa oss för att lättare nå utanför Sveriges gränser och bidra till bättre arbetsmiljö i fler länder med ännu större behov, avslöjar Melinda.
Vilka utmaningar ser ni?
Det svåraste för oss är att få medarbetare att förstå värdet vi erbjuder. Många aktörer jobbar hårt för att skydda individen, men det är svårt att nå hela vägen fram och få medarbetarna att acceptera och testa nya system fullt ut med den säkerhetskulturen som finns idag, förklarar den unga entreprenören och fortsätter:
- DIRI finns i mobilen och tvingar inte användaren att ta del av informationen vid ett givet tillfälle, utan de kan själva välja att läsa på om de känner sig osäkra precis innan de ska utföra ett farligt moment, det ger medarbetare en viss typ av kontroll över sin egen risksituation som inte finns idag.
Hur fungerar det med finansiering som innovationsföretagare?
- Som alla företag så krävs kapital för att starta och växa. Jag fick stor tro från arbetsförmedlingen i Karlstad under coronapandemin och blev beviljad starta eget bidrag, utan det och flera mjuka medel som regionen och Almi erbjuder så hade jag inte kunnat lägga heltid på DIRI och kommit dit jag är på så kort tid.
- När jag började resan hade jag ingen aning om riskkapital och investeringar, så jag gick en kurs hos IRP by beels där jag fick grundläggande förståelse för investeringsprocessen tidigt och bestämde mig för vilken väg som passade oss som företag.
DIRI Safety Solutions kom 2022 med i Företagarnas årliga lista 103 unga idéer – en topplista med inspirerande, nytänkande företag där någon av grundarna är max 35 år. Syftet med listan är att lyfta fram förebilder i ett tidigt skede, som tack vare sitt entreprenörskap bidrar till utveckling, mångfald och välfärd.