För att funktionen du försöker använda ska fungera korrekt behöver du uppdatera ditt samtycke. Du kan alltid ändra dig genom att klicka på Cookieinställningar i sidfoten.

podcast news play företagaren I media förmån faq
Nyheter

Fotbollsproffs blev företagare - nu hjälper hon andra att prestera på topp

Publicerad 30 jun 2022
För fotbollsproffset Elin Borg var det en självklarhet att bli företagare när hon lade fotbollsskorna på hyllan. Nu hjälper hon andra att prestera på topp, och hon ser gott om paralleller mellan tillvaron inom fotbollen och livet som företagare.

I april presenterade Företagarna ett nytt samarbete med Stockholms Fotbollförbund. Det nya samarbetet är rotat i insikten att företagaren och fotbollsledaren har mycket gemensamt och ofta är en och samma person, vilket skapar förutsättningar för ett fruktbart kunskaps- och erfarenhetsutbyte.

Likheter mellan fotbollen och företagandet

Någon som kan intyga att det finns gott om likheter mellan fotbollen och företagandet är företagaren och tidigare fotbollsproffset Elin Borg. I det egna bolaget Borg Idrottspsykologi hjälper hon andra att prestera på topp, med utgångspunkt i sin utbildning som idrottspsykolog och med sina egna erfarenheter från 10 säsonger i Elitettan och Damallsvenskan samt F17-U23-landslag som referensram. Hon beskriver det som något av en självklarhet för henne att bli företagare när hon lade fotbollsskorna på hyllan.
- Idrottspsykologi är fortfarande ett ganska nytt och litet fält och väldigt få organisationer har en idrottspsykolog anställd. Vill man ha idrottspsykologi som huvudsysselsättning är det nästan ett måste att bli företagare så man kan pussla ihop en arbetsvecka med uppdrag från olika uppdragsgivare, förklarar Elin Borg.

Idag arbetar Elin heltid med det egna företaget, men det har inte alltid varit en självklarhet. Hon berättar att det krävde både tid och möda att nå dit, och att det var förhållandevis nyligen som hon kunde ”anställa sig själv” i det fem år gamla bolaget. Elin ser tydliga paralleller till fotbollen och menar att den i någon utsträckning förberett henne för livet som företagare.
- I fotbollen blev jag inte alltid uttagen till matcherna, och det kändes såklart motigt. Men fotbollen har lärt mig att motgångar inte är en signal om att lägga av utan om att jobba hårdare och utvecklas, säger hon.

Elin menar att idrottsutövare på hög nivå möter andra krav och utmaningar än människor med vanliga jobb – men menar att det finns en betydande överlappning med de krav och utmaningar många företagare ställs inför. Förmågan att kontinuerligt anpassa sig efter ändrade förutsättningar är något hon lyfter som en framgångsfaktor för både fotbollsspelare och företagare. En annan gemensam nämnare är behovet av att hela tiden utvärdera sig själv.
- Både idrottare och företagare behöver själva utvärdera vad de gör bra och vad de gör dåligt, vässa sina styrkor och träna bort sina svagheter. Många har en chef som utvärderar en och anpassar verksamheten eller erbjuder fortbildning, men på en fotbollsplan eller i ett eget företag måste man själv stå för det, menar Elin.

De som vänder sig till Borg Idrottspsykologi för att få hjälp att förbättra sina prestationer är framför allt idrottare, både enskilda idrottsutövare och lag eller föreningar. Elin har bland annat uppdrag som rådgivare åt IF Brommapojkarna, Dackegymnasterna, Svenska Fotbollförbundet och distriktsinstruktör för Stockholms Fotbollförbunds stadslag. Kundkretsen innehåller emellertid även musiker och företag, och enligt Elin kan idrottspsykologi tillämpas brett.
- Det går att tillämpa på alla områden där man vill höja prestation, få människor att må bra och trivas eller hantera press och motgångar bättre, försäkrar hon.

Trivselorienterat ledarskap främjar prestation

Att få människor att må bra är något som Elin trycker på som helt centralt i sin verksamhetsfilosofi. Hon menar att många lägger för stort fokus på att leverera resultat här och nu. Med hänvisning till både egna erfarenheter och forskning menar Elin emellertid att det riskerar att hämma resultaten snarare än lyfta dem. Att fokusera på välmående, trivsel och långsiktig utveckling är särskilt viktigt för ledare – såväl fotbollsledare som företagsledare.
- Den främsta uppgiften som ledare är att skapa en miljö där människor trivs och utvecklas – då kommer resultaten också. Ett misstag många ledare gör är att de tar sitt ledarskap för givet och glömmer att jobba med det. De kan lägga massor av tid på att bli bättre taktiker men helt missa att utveckla sitt eget ledarskap, berättar Elin.

Ledarskap är en viktig framgångsfaktor både på fotbollsplanen och i näringslivet. Av det skälet är det ett av flera områden där Företagarna i Stockholms stad och Stockholms Fotbollförbund nu tittar på möjliga former för samverkan inom ramen för sitt nya samarbete.

Fler nyheter från Företagarna