För att funktionen du försöker använda ska fungera korrekt behöver du uppdatera ditt samtycke. Du kan alltid ändra dig genom att klicka på Cookieinställningar i sidfoten.

podcast news play företagaren I media förmån faq
Nyheter

Ta dig an 3:12 tillsammans med Företagarnas skattepolitiska expert!

Publicerad 15 nov 2019
De så kallade 3:12-reglerna upplevs av många som onödigt krångliga och är en fråga som ständigt är på tapeten.

Vi passade på att ta reda på det senaste från Företagarnas skattepolitiska expert, Patrick Krassén.

Patrick_Krassen_foto_oskar_omne004.jpg

3:12-reglerna har varit mycket på tapeten i media under hösten. Varför?

– Många går och väntar på att regeringen ska ge besked om en utredning om 3:12-regelverket. I januariöverenskommelsen anges att en utredning med syfte att ”förenkla” 3:12-reglerna ska genomföras, med start 2019 och lagändringar 2022 som mål. Det brinner således i knutarna ifall denna utredning ska komma igång som avsett.

Varför är 3:12-reglerna viktiga?

– Detta regelverk, som tillkom i samband med skattereformen 1991, styr hur ägare till fåmansföretag beskattas för sina inkomster från företaget. Reglerna ska ge incitament till entreprenörskap, företagsbyggande och risktagande – men samtidigt begränsa ägarnas möjlighet att ta ut överskott som utdelning (vilken beskattas som kapitalinkomst, med lägre marginalskatt än lön). Hur reglerna är utformade påverkar många i befintliga fåmansbolag – 440 000 ägare och omkring 1,4 miljoner anställda, om dotterbolag inkluderas – men regelverket är också viktigt för att ge goda incitament att starta och bygga upp nya företag.

Vad är det kontroversiella med 3:12-reglerna?

– En kritik som många har riktat under längre tid är att regelverket är krångligt och svårförutsebart. I vissa fall har det krävts rättsprocesser mot Skatteverket för att de skattskyldiga skulle få klarhet i vad som gäller. Från andra sidan, huvudsakligen från vänsterdebattörer, anförs ibland att möjligheten till lägre beskattad utdelning inom ett gränsbelopp är alltför ”generös”. Men grundproblemet i det fallet är inte att kapitalinkomstskatten är låg (det är den inte med internationella mått mätt) utan att skatten på arbetsinkomster är så pass mycket högre – den högsta marginalskatten i OECD.

Vad händer framgent och hur påverkar Företagarna i frågan?

I skrivande stund väntar vi på att utredningen ska tillsättas. I våra politiska kontakter och utåtriktade opinionsbildning försöker vi hela tiden påtala vikten av att utredningen förenklar och förbättrar regelverket, och inte föreslår några skattehöjningar inom 3:12-systemet. En delreform genomfördes tidigare i år, med lägre skatt vid generationsskiften i fåmansföretag – vilket var mycket bra och något vi verkat för länge. När direktiven till utredningen presenteras kommer vi att bevaka den noggrant, ge faktaunderlag och uppmärksamma utåt hur viktigt det är med goda skatteregler för fåmansföretag. En betydande del av de småföretag där fyra av fem nya jobb skapas är just fåmansföretag.

Fler nyheter från Företagarna