För att funktionen du försöker använda ska fungera korrekt behöver du uppdatera ditt samtycke. Du kan alltid ändra dig genom att klicka på Cookieinställningar i sidfoten.

podcast news play företagaren I media förmån faq
Nyheter

Sänkta företagsskatter viktigare än statsstöd

Publicerad 2 maj 2025
Riktiga företagare vill inte lägga tid på att söka bidrag och de vill inte bli daltade med, de vill ha lägre beskattning, minskad regelbörda och sänkta arbetsgivaravgifter.

Det är svårt att veta exakt hur omfattande offentliga stöd eller insatser som läggs på företag, men det handlar om 50–100 miljarder kronor som årligen betalas ut, fördelade på många olika program, myndigheter och nivåer.

– Det går varken att få en samlad bild eller att göra ordentliga utvärderingar av stödens effekt och ändå får dessa program fortsätta betala ut skattebetalarnas pengar till ingen långsiktig nytta. Premissen för att dela ut stöd måste vara att de ska skapa en större nytta än de kostar, kan de inte bevisa detta ska de inte genomföras eller läggas ner, säger Företagarnas chefsekonom Johan Grip.  

Få tar del av stöd

I en undersökning från Företagarnas panel har företag själva fått ange om de tagit del av någon form av offentlig företagsfrämjande insats under det senaste året. Det kan handla om till exempel statliga lån, regionalfondsstöd, industri- och klimatklivet, rådgivning eller liknande.

Det visar sig att 85 procent av företagen inte tagit del av några sådana insatser. Den vanligaste anledningen till det är att företagen helt enkelt inte anser att det varit aktuellt. Det näst vanligaste svaret är att det inte finns någon insats som matchar företagets behov.

Klicka på bilderna för att göra dem större. 

Varför har ni inte tagit del av någon företagsfrämjande insats?

bild1.png

Hellre sänkt skatt

Undersökningen visar också att de flesta företagen skulle föredra sänkta företagsskatter om de fick välja fritt mellan antingen det eller att ta del av offentliga företagsstöd. Fler än nio av tio svarar att de föredrar sänkta företagsskatter.

 – Det läggs mer på företagsstöd årligen än på hela rättsväsendet, och risken för att pengar allokeras på ett osunt vis är uppenbar. Samtidigt ser företagen tydligt hellre sänkta skatter som behandlar alla lika, säger Företagarnas policychef och skattepolitiska expert Patrick Krassén.

Vad skulle du generellt föredra om du fick välja helt fritt, statliga företagsstöd eller sänkta företagsskatter?

bild2.png

Svarsalternativen ”Jag har svårt att välja” och ”Vet ej / avstår” har exkluderats.

Andelen företagare som föredrar statliga företagsstöd är något högre bland de som fått stöd senaste året.

Vad skulle du generellt föredra om du fick välja helt fritt, statliga företagsstöd eller sänkta företagsskatter?

bild3.png

Av företagen som tagit del av någon insats är det vanligaste svaret att det handlat om rådgivning, från exempelvis Almi, Nyföretagarcentrum eller företagarorganisationer – här är definitionen av främjande insatser vidare än de som är offentligt finansierade.

Vilka insatser har ni tagit del av?

bild4.png

 

Viktigt med sänkt skatt

Att en så stor andel företagare föredrar sänkta skatter förstärks av en annan undersökning från Företagarnas panel. Minskad beskattning av företag och företagande är det svarsalternativ som flest svarande – 26 procent – anger som det viktigaste området för förbättringar.

Inom vilket av följande områden är det viktigast att det sker förbättringar för dig som företagare?

bild5.png

Långt mer än halva mandatperioden har gått och det finns en frustration bland företagen om att regeringen inte gjort tillräckligt för att stärka företagsamheten. Två av tre företagare menar att det som gjorts varit otillräckligt.

Anser du att nuvarande regering (hittills under mandatperioden) genomfört tillräckligt med reformer för att stärka företagsamheten i Sverige?

bild6.png

– Riktiga företagare vill inte lägga tid på att söka bidrag och de vill inte bli daltade med –  de vill ha lägre beskattning, minskad regelbörda och sänkta arbetsgivaravgifter. Tidö-partierna behöver gå från ord till handling när det gäller att förbättra företagsklimatet i Sverige och det måste synas i höstens budgetproposition, säger Patrick Krassén. 

Fler nyheter från Företagarna