För att funktionen du försöker använda ska fungera korrekt behöver du uppdatera ditt samtycke. Du kan alltid ändra dig genom att klicka på Cookieinställningar i sidfoten.

podcast news play företagaren I media förmån faq
Nyheter

Arbetsförmedlingen större problem än fristående aktörer

Publicerad 18 okt 2024
Systemet med fristående aktörer för att förmedla jobb kan bli bättre, men den stora utmaningen är att få Arbetsförmedlingen att fungera.

Samtidigt som arbetslösheten är den högsta på tio år och lågkonjunkturen håller i sig visar en ny rapport från IFAU, det statliga Institutet för arbetsmarknadspolitisk utvärdering och utbildning i Uppsala, att effekten av fristående aktörers arbete med att få arbetssökande i jobb under de senaste åren – Rusta och matcha – gav högre kostnader men inte lägre arbetslöshet.

− Det är viktigt att insatser som genomförs inom ramen för arbetsmarknadspolitiken utvärderas. Samtidigt är det lätt att dra förhastade slutsatser av IFAU:s rapport, inte minst då frågan om fristående aktörer är djupt politiserad, säger Catharina Bildt Grape, Företagarnas expert på arbetsmarknad och integration.

Autobahn till arbete eller Highway to Hell?

Bättre utfall med resultatbaserad ersättning

Rapporten kan sammanfattas med att:

  • deltagare som anvisats till Rusta och matcha fick betydligt dyrare insatser än jämförbara arbetssökande som inte anvisats till tjänsten. Trots detta kom gruppen inte snabbare in på arbetsmarknaden. De började inte heller studera oftare än dem som inte anvisats till insatsen.
  • de deltagare som leverantörerna av Rusta och matcha fick mer betalt för lyckades inte bättre på arbetsmarknaden. Dock verkar en högre resultatbaserad ersättning till leverantörerna ge något bättre utfall än en högre fast ersättning.

Rusta och matcha infördes 2020

Bakgrunden till den insats som nu utvärderats av IFAU är reformeringen av Arbetsförmedlingen som initierades i Januariavtalet 2019. Den innebar i korthet att Arbetsförmedlingen fortsatt skulle ha huvudansvar för arbetsmarknadspolitiken, men att stödet till de arbetssökande främst skulle ges av fristående leverantörer. Rusta och matcha sjösattes 2020 som en vidareutveckling och utökning av tidigare tjänster där fristående aktörer jobbat med arbetssökande.

− Reformen genomfördes eftersom Arbetsförmedlingen under lång tid fungerat alldeles för dåligt, hotats av nedläggning och inte klarat sitt kärnuppdrag – att hjälpa de som står utanför arbetsmarknaden att komma i jobb. IFAU:s rapport måste läsas i ljuset av detta. Att lägga över ansvaret för stöd till vissa individer på fristående aktörer kan jämföras med att byta tak när grunden raserats – det kommer inte att hjälpa, säger Catharina Bildt Grape.

Arbetsförmedlingen silar mygg och sväljer kameler

Återupprätta arbetslinjen

Sedan våren 2023 har Arbetsförmedlingen infört en ny version av Rusta och matcha, kort och gott benämnd Rusta och matcha 2. Det är en utveckling av den ursprungliga modellen, med ändringar gällande bland annat ersättning, geografiska områden och tid till resultat. Men alltjämt dras Arbetsförmedlingen med strukturella problem som utgör grunden till varför så många personer inte kommer i arbete.

− Vi ser med oro på att regeringen ökar anslagen till Arbetsförmedlingen och ger myndigheten ökat ansvar för gruppen som står långt från arbetsmarknaden. Det finns säkert anledning att ser över hur systemet med fristående aktörer kan fungera bättre men de behövs som en viktig part för att hjälpa alla de individer som står utanför arbetsmarknaden. Om regeringen vill återupprätta arbetslinjen är det första steget att få Arbetsförmedlingen att fungera, säger Catharina Bildt Grape.

Arbetsförmedlingens problem måste lösas

Företagarna anser att Arbetsförmedlingen måste effektiviseras och professionaliseras med fokus på service till arbetssökande och arbetsgivare. Dess fokus behöver ligga på kärnuppgifter som är kopplade till myndighetsutövning och inte kan delegeras till någon annan aktör. En särskilt viktig uppgift är att säkerställa att upphandlingsförfarandet förankras och stäms av med företag och branschorganisationer.

− Om utbildningar inte möter företagens och branschens standard och arbetssätt kommer utbildningen inte att leda till jobb. Därför måste utbildningsutbudet anpassas efter arbetsmarknadens efterfrågan. Här krävs dialog med företag och branschorganisationer kring vilka yrken och utbildningar som efterfrågas, säger Catharina Bildt Grape.

Taggar
Fler nyheter från Företagarna