För att funktionen du försöker använda ska fungera korrekt behöver du uppdatera ditt samtycke. Du kan alltid ändra dig genom att klicka på Cookieinställningar i sidfoten.

podcast news play företagaren I media förmån faq
Nyheter

Nästa år blir 2G- och 3G-utrustning obrukbar

Publicerad 26 feb 2024
Många företag har utrustning som är beroende av äldre mobilnät. När näten släcks ner 2025 måste utrustningen bytas ut, men många är fortfarande oförberedda på det.
Affärsutvecklaren och telekomstrategen Mats Larsson arbetar med att framtidssäkra mobila nätverk för kunder. Han är också vice ordförande i det till Företagarna anslutna branschförbundet Critical Communication Sweden.

Brandlarmscentraler, inbrotts- och hisslarm och VA-system; det är inte bara vi människor som använder mobilnät för att kommunicera. De nämnda exemplen är bara några i raden av apparater, maskiner, fordon, byggnader och andra saker har inbyggd elektronik och internetuppkoppling som gör att de kan utbyta data över ett nätverk.

GSM fasas ut

Få går omkring med en tio år gammal mobil i fickan eftersom teknikutvecklingen är snabb och våra krav på vad vi ska kunna göra med mobilerna förflyttar sig lika snabbt. Däremot används fortfarande utrustning som bara kan kommunicera genom 2G-och 3G-näten när det kommer till maskiner som pratar med maskiner och det modernare begreppet Sakernas internet, på engelska Internet of Things (IoT).

För kommunikation mellan många uppkopplade saker erbjuder de äldre näten bra täckning till låg kostnad – än så länge. Men tiden håller på att rinna ut. 2G- och 3G-tekniken utvecklas inte längre och operatörerna behöver frigöra frekvensutrymmet för 4G och 5G. Därför har operatörer över hela världen börjat avveckla de gamla näten. I Sverige är släckningen av 3G redan i full gång. Hela nedsläckningen av 3G ska vara klar vid slutet av 2025. Vid samma tidpunkt försvinner även 2G-näten i Sverige.

Robert Liljeström.png

Byt nät nu

Just nu genomför bransch- och arbetsgivarorganisationen TechSverige tillsammans med mobiloperatörerna Tele2, Telenor, Telia och Tre en informationskampanj för att få alla att se över och byta ut gamla lösningar till modern teknik. På kampanj-webbplatsen Bytnat.nu finns bland annat information om hur nedstängningen av 2G- och 3G-näten kommer att påverka företag och organisationer.

− Moderna nät i global framkant är en viktig grund för ett konkurrenskraftigt näringsliv, en effektiv samhällsservice och den gröna omställningen. Teknikskiftet innebär också att äldre utrustning byts ut mot effektivare och mer energismart teknik, säger Robert Liljeström, näringspolitisk expert på TechSverige.

Risk för felinvesteringar

Affärsutvecklaren och telekomstrategen Mats Larsson arbetar med kunder som behöver uppkopplade lösningar som ligger i framkant. Han är dessutom vice ordförande i det till Företagarna anslutna branschförbundet Critical Communication Sweden. Ur Mats perspektiv handlar teknikskiftet både om prestanda, säkerhet och krav från ny lagstiftning som håller på att rullas ut. I branschen har det varit känt under ett par år att de äldre näten ska släckas ner, men det är svårt att nå ut med information till alla som berörs.Mats_Larsson_CCS.png

− Många har inte koll på att 2G- och 3G-näten släcks ner. En del tror dessutom att det räcker att byta abonnemang hos operatörerna och sätta i nya SIM-kort i enheter, men det är ett missförstånd. Man måste byta ut hela systemlösningar, säger han.

Ett sätt att förstå teknikskiftet är att äldre enheter är byggda för att endast prata språk som går att förstå i de äldre näten. När 2G- och 3G-näten släckts ner kommer språken inte längre att gå att använda för att kommunikationen mellan enheter och systemen blir obrukbara.

− Tyvärr säljs det fortfarande 2G- och 3G-utrustning. Säg att du som företagare står mellan att köpa ett industrimodem som kostar tusen kronor eller ett snarlikt som kostar det dubbla. Känner du inte till att det billiga snart kommer att sluta fungera kan det verka vara ett bra köp. Det finns ingen lag som förbjuder försäljning av 2G- och 3G-utrustning, säger Mats Larsson.

Ecall är särskilt utmaning

En speciell problematik är tekniken som sedan 2018 sitter i alla nytillverkade personbilar och lätta nyttofordon som säljs i EU (nya fordonstyper från det året). Dessa ska vara utrustade med eCall. Det innebär att fordonet skickar automatiska 112-samtal till SOS-centralen vid en olycka. Det finns bilar utrustade med nödkommunikationssystem som fungerar med 4G och flera premiumbilar har tredjeparts-eCall (TPS eCall) som först går till biltillverkarens egna servicecenter. Däremot vilar EU-regelverket för närvarande på att eCall använder 2G- och 3G-nät. Därför pågår arbete i EU med att uppgradera regleringen så att den explicit pekar ut modernare mobilnätstekniker som 4G och 5G.

− Ecall från bilar bygger på en gammal 2G-standard och en ny kommer troligen inte vara helt löst och implementerad förrän framåt 2027–2028. Det gör att det kan vara så att myndigheterna behöver kräva att en operatör håller liv i sitt gamla nät ändå, säger Mats Larsson.

Ecall-problematiken ska dock inte ses som att nedsläckningen av gamla nät kommer att sättas på undantag. Även om EU:s regler i bilfallet utgör ett hinder för en snabb omställning är det desto större momentum i EU-regleringen som driver på teknikskiftet.

Högre krav på telekom-säkerhet

En fråga som upptar mycket av Mats Larsson arbetstid är EU:s nya direktiv för nätverks- och informationssäkerhet, NIS2-direktivet, som medlemsländerna ska ha implementerat senast i oktober 2024.

− Säkerheten är en annan dimension av utfasningen av 2G- och 3G-näten. Det ställs allt högre krav på robust och säker uppkoppling, dels för it-infrastrukturen är fundamental för att samhället ska fungera, dels för att världsläget ser ut som det gör med krig och hot. Gamla system är inte säkra nog, säger han.

Taggar
Riks Nyhet Övrigt
Fler nyheter från Företagarna