För att funktionen du försöker använda ska fungera korrekt behöver du uppdatera ditt samtycke. Du kan alltid ändra dig genom att klicka på Cookieinställningar i sidfoten.

podcast news play företagaren I media förmån faq
Nyheter

Missade möjligheter till jobbmatchning

Publicerad 4 okt 2022
Med en smart algoritm skulle ukrainska flyktingar få större chanser att snabbt komma i arbete, men i stället fastnar de i byråkratiska labyrinter.
Genrebild av sömnad. Foto: Shutterstock.com.

I en artikel i Tidningen Näringslivet berättar Woolpowers vd Linus Flodin att Östersundsföretaget skulle kunna anställa fyrtio industrisömmerskor bland de personer som kommit till Sverige från Ukraina, men att Migrationsverkets regler sätter käppar i hjulet.

Kruxet är att personerna som varit på intervjuer och gjort arbetsprover bor på andra platser i landet. Regerverket är sådant att de inte helt enkelt kan flyta till jobben, trots att det finns tomma platser vikta för just personer från Ukraina i Östersund.

− Det är ett sådant flagrant slöseri att inte tillämpa de metoder som finns tillgängliga för att föra samman flyktingar med arbetsgivare och kommuner på ett bättre sätt, säger Företagarnas chefsekonom Johan Grip.

I flera års tid har professor Tommy Andersson, nationalekonom från Ekonomihögskolan vid Lunds universitet, och det internationella forskningsteam som han är en del av, bett om att få tillämpa en matchningsalgoritm utvecklad för att undvika exakt de problem som nu uppstått.

Smart algoritm för snabbare etablering 

Modellen heter Annie MOORE och är utvecklad för att öka flyktingars chans till en lyckad etablering på arbetsmarknaden genom att se till att de hamnar i rätt kommun från början. Nyanlända matchas automatisk utifrån deras olika förutsättningar med den kommun som är bäst lämpad att ta emot dem givet arbetstillfällen, boende, skolplatser och sjukvård. På så sätt kan handläggningen snabbas på och etableringen på arbetsmarknaden underlättas.

− Jag förstår att berörda myndigheter och beslutsfattare inte kunde använda dig av den lösning vi presenterade 2017 eftersom det svenska regelverket inte tillät det. Däremot är det svårare att förstå varför man nu, fem år senare, inte har försökt att göra något åt det, säger Tommy Andersson.

Byråkratin tillåts stå i vägen 

Att försena arbetsmarknadsinträdet för ukrainska flyktingar som både kan och vill arbeta drabbar dem, företagen som brottas med kompetensbrist och samhället i stort.

− Det är synnerligen anmärkningsvärt att Migrationsverket och Arbetsförmedlingen inte redan gör det här och att de låter byråkrati stå i vägen när bristerna uppdagas, säger Johan Grip.

 

Fler nyheter från Företagarna