För att funktionen du försöker använda ska fungera korrekt behöver du uppdatera ditt samtycke. Du kan alltid ändra dig genom att klicka på Cookieinställningar i sidfoten.

podcast news play företagaren I media förmån faq
Nyheter
Tidningen företagaren

Brinner för ett grönare Bygg-Sverige

Publicerad 16 dec 2022
Kigge Nilsson är betongfluencern som har utvecklat en minifabrik på hjul och – med ett tyskt patent i botten – ser till att byggbranschen koldixiodsnålar och plastbantar på en gång.
Betongfluencern Kigge Nilsson brinner för att uppgradera byggbranschen och minska klimatpåverkan.

– Pappa har varit egenföretagare inom bygg så länge jag minns, säger Kigge Nilsson vars mål är en betongrevolution.

”Det mest destruktiva materialet på planeten”. Så skrev tidningen The Guardian om cement för några år sedan. Produktionen av betongingrediensen cement står för cirka 10 procent av världens koldioxidutsläpp. Som jämförelse står flygindustrin för 2–3 procent av de globala utsläppen. Om vi fortsätter som i dag beräknas cementproduktionen stå för 30 procent av utsläppen år 2050. Men arbetet pågår för fullt med att ta fram mer hållbara lösningar.

I Kungsbacka har familjeföretaget Antopus Concrete Solution, mer känt som sitt varumärke Isobetong, vuxit från 4 till 21 personer på två år. Särskilt i fjol gick det undan för Kigge Nilsson, hans bror Philip Nilsson och pappa Göran Nilsson. Allt började på en byggmässa i München där tyska patentägare presenterade en ny typ av ”grönare” betong.

– Vi såg isoleringsvärdet i deras produkt. Byggbranschen gräver ner en ofantlig mängd plast som isolering, som senare hamnar i haven. Här såg vi en miljövänligare metod, förutsatt att vi kunde utveckla rätt sorts maskin, konstaterar Kigge Nilsson.

Sagt och gjort. En portabel minifabrik på en lastbilstrailer är Isobetongs signum i dag och bland företagets samarbetspartners finns bland andra Skanska och NCC.

– Vi har med oss torr cement som vi köper lokalt. Den blandas med vatten och en patenterad ekologisk tillsats, på plats hos kunden. På så sätt minskar vi transporterna med 90 procent.

Hållbarhet har blivit Isobetongs största konkurrensfördel och produkten är godkänd för att användas i Svanenmärkta husbyggen.

– Vi vill vara en rebell i byggbranschen. Jag är skitstolt över att vi är ett av de första bolagen som levererar hållbarhetskalkyler i samband med offerter.

Två gånger om året arrangerar företaget workshops med personal och partners för att fortsätta att innovera.

– Vi diskuterar nya maskiner och cementsorter. Vi tittar på 3D-printing av vårt material tillsammans med RISE. Och förra veckan hade vi ett möte med ett kanadensiskt bolag om att odla betong.

Flera svenska alternativ:

+ Företaget Cemvision, med rötterna i Kalmar Science Park, tog in 25 miljoner kronor i investeringar i september. I stället för jungfrulig kalk återanvänder de industriellt avfall som innehåller kalk. Eldrivna ugnar ska dessutom användas i stället för att elda med avfall och kol.

+ I samarbete med forskningsinstitutet RISE – och med tillverkning hos Strängbetong i Örebro – har företaget Byggvesta testat olika sorters växtaska och deras effekt på betong. Genom att addera aska från spannmålsskal kunde mängden cement i betongmixen halveras.

Text: Malin Sund.

Fler nyheter från Företagarna