För att funktionen du försöker använda ska fungera korrekt behöver du uppdatera ditt samtycke. Du kan alltid ändra dig genom att klicka på Cookieinställningar i sidfoten.

podcast news play företagaren I media förmån faq
Nyheter

Gör det lätt för ukrainska flyktingar att få jobb

Publicerad 13 apr 2022
Bättre information till arbetsgivare som vill anställa flyktingar från Ukraina är ett viktigt verktyg för att fler av dem ska kunna få ett jobb.
Ukrainska flyktingar på järnvägsstationen i Lviv den 18 mars. Foto: Ruslan Lytvyn/Shutterstock.com.

Många företagare är intresserade av att anställa personer som tvingats fly från sina hem på grund av Rysslands invasion av Ukraina. Det handlar både om medmänsklighet och om att arbetsgivare sedan länge letar efter personer som kan fylla luckor i verksamheten. Svårigheten att hitta rätt arbetskraft är sedan länge företagens största tillväxthinder.

− Många företagare ställer sig nu frågan: var hittar jag de här människorna som har flytt från Ukraina? sade Catharina Bildt Grape, Företagarnas arbetsmarknads- och integrationsexpert, när hon gästade Arbetsförmedlingens webb-tv.

Information till arbetsgivare

Information till arbetsgivare är en av de punkter som Företagarna lyft fram som särskilt viktiga sedan flyktingar började anlända till Sverige på grund av invasionen. Det handlar om att Arbetsförmedlingen skyndsamt måste ta fram information till arbetsgivare om att flyktingar från Ukraina har rätt att arbeta i Sverige. Informationen behöver också innehålla uppgifter om vilka anställningsstöd som kan tillämpas och hur arbetsgivare som vill anställa kan använda dessa stöd. Det är viktigt att inte risken att som arbetsgivare göra fel blir ett onödigt hinder.

− Det är jätteviktigt att det finns information till arbetsgivare som vill anställa och vad det är som gäller, säger Catharina Bildt Grape.

Nya förutsättningar

I Arbetsförmedlingens webb-tv-sändning lyfte Therese Lindström, enhetschef på myndigheten med lång erfarenhet av migrations- och flyktingfrågor, att de som kommer från Ukraina tack vare Massflyktsdirektivet kan komma i arbete snabbt, vilket gör arbetsgivarnas roll annorlunda än under tidigare situationer när många människor på flykt letat efter trygghet i andra länder.

− De kan arbeta väldigt snart efter att ha kommit till Sverige. Tidigare har handläggningstiden varit lång för att få tillstånd eller behöva lämna Sverige, så det första incitamentet att hjälpa till har kanske inte legat på arbetsgivarna utan på andra delar av samhället, sade hon.

Tiden en viktig faktor

I studiosamtalet fyllde Catharina Bildt Grape i vad det handlar om under vanliga förutsättningar. Först måste då den asylsökande vänta på ett beslut om uppehållstillstånd. Därefter följer kanske en flytt genom kommunplacering. Sedan ska personen registrera sig hos Arbetsförmedlingen och därefter bli kallad till ett etableringssamtal. Det kan då ha tagit upp till två år från det att den som flydde satte sin fot i Sverige. Denna långdragna process är inte aktuell för dem som nu kommer från Ukraina eftersom EU har aktiverat Massflyktsdirektivet.

Catharina_B_G.jpg

− Kan man hitta de här personerna och fort koppla dem till arbetsmarknaden så finns det helt andra möjligheter att komma i jobb, sade Catharina Bildt Grape.

Tillfälligt skydd

Ungefär 30 000 personer – mest kvinnor och barn – har registrerat sig hos Migrationsverket och en del har redan börjat jobba, men hur många som befinner sig i Sverige är svårt att veta. Medborgare från Ukraina har rätt att stanna i Sverige utan visum i upp till 90 dagar, eftersom landet är viseringsfritt inom Schengenområdet.

En viktig skillnad mellan dem som får uppehållstillstånd och arbetstillstånd i Sverige genom Massflyktsdirektivet och dem som söker asyl enligt den vanliga lagstiftningen är att det för de ukrainska flyktingarna handlar om ett tillfälligt skydd på till att börja med ett år. Ett skydd som kan förlängas ett år i taget upp till tre år, beroende på hur långdraget kriget i Ukraina blir.

− Man ska framför allt se de här individerna som kommer nu som att de är här under den tid som konflikten pågår. Då är det jätteviktigt att vi försöker ta vara på den kompetensen. Företagen behöver dem och de vill arbeta, sade Catharina Bildt Grape.

Snabb matchning 

I stället för att vänta in att Arbetsförmedlingens uppdrag klarnat och att myndigheternas processer kommit på plats så att de vet vilka verktyg de kan använda i den uppkomna sitatonen anser Företagarna att det är viktigt att hitta snabba vägar till matchning och jobb för flyktingarna från Ukraina. Många av dem som kommit till Sverige har god utbildning och talar bra engelska.

− Det kan gå mycket snabbare om ett företag hittar en person som passar för jobb och anställer den, sade Catharina Bildt Grape.

 

Taggar
Fler nyheter från Företagarna