podcast news play företagaren I media förmån

Kan Anderssons lag förbättra företagsklimatet?

Sverige har fått en ny socialdemokratisk minoritetsregering. Företagarna efterfrågar mer företagarfokus än vad som yttrades i regeringsförklaringen.
Publicerad 30 nov 2021
Foto: Alexandros Michailidis/Shutterstock.com

Efter ett snöpligt beslut om att begära att bli entledigad blott timmar efter att ha röstats fram till statsminister kunde Magdalena Andersson göra comeback på måndagen, nu ledande en minoritetsregering utan koalitionspartner. På tisdagsmorgonen stod hon i riksdagens talarstol och avlade den socialdemokratiska regeringsförklaringen och presenterade den nya regeringens ministrar.  

− Företagarna vill se en handlingskraftig regering som förbättrar företagsklimatet. Det skulle ge fler jobb, ökat välstånd och mer resurser till välfärden. Statsministern lyfte de målen i sin regeringsförklaring, men kopplade dem inte tillräckligt tydligt till företagande, säger Företagarnas samhällspolitiska chef Fredrik ÖstbomFredrik Östbom1.png

Företag och företagande nämndes bara ett fåtal gånger och då i förbigående i regeringsförklaringen.  

Viktiga ministrar  

Det är särskilt två ministerposter som är av intresse för Företagarna i regeringen som nu tillträder. En är den viktiga finansministerposten, eftersom finansdepartementet samordnar statens budget, gör ekonomiska prognoser och analyser som vägleder regeringens prioriteringar och behandlar skattefrågor. Den andra posten är näringsministern. Den som leder näringsdepartementet driver regeringens politik inom bland annat näringslivsfrågor, innovation, regional utveckling och landsbygdsfrågor och statligt ägande.  

Tips till Mikael Damberg  

Ny finansminister efter Magdalena Andersson är Mikael Damberg. Han utsågs 2014 till närings- och innovationsmonister i Stefan Löfvens första regeringen och blev inrikesminister i Löfven II år 2019. Vid sin sina på finansdepartementet får han två ministerkollegor: finansmarknadsminister Max Elger som fram till nu varit Magdalena Anderssons statssekreterare och civilminister Ida Karkiainen som fram till nu varit riksdagsmot. Civilministern är bland annat ansvarig för offentlig upphandling.  

− Mikael Dambergs utnämning kommer inte som en överraskning. Han har varit en av de favorittippade inför regeringsbildningen, säger Fredrik Östbom. 

Företagarna har presenterat förslag på fem angelägna reformer som Mikael Damberg och regeringen skulle kunna genomföra relativt enkelt för att göra det lättare att anställa, enklare att hitta finansiering och mer lönsamt att driva ägarledda bolag. 

Facklig slagsida på näringsdepartementet  

Om utnämningen till finansminister var väntad var det många som höjde på ögonbrynen när Magdalena Andersson presenterade den förre LO-ordföranden 2012-2020, Karl-Petter Thorwaldson som ny näringsminister.  

− Det är vågat av statsministern att tillsätta en person som är så förknippad med fackföreningsrörelsen och dess förkärlek för att göra upp med storföretagen som näringsminister när politikens fokus måste ligga på de mindre företagen där fyra av fem jobb skapas, säger Fredrik Östbom. 

Taggar
Fler nyheter från Företagarna

Företagarnyheter från hela Sverige


Lyssna på Företagarpodden


Krönikor från våra politiska experter

Företagarna Granskar

Granskning: Regelbörda

Det borde vara lätt att göra rätt men regelbördan är fortfarande en av de största utmaningarna för landets företagare. Hotellägare Thérèse Liljeqvist en av dem.