För att funktionen du försöker använda ska fungera korrekt behöver du uppdatera ditt samtycke. Du kan alltid ändra dig genom att klicka på Cookieinställningar i sidfoten.

podcast news play företagaren I media förmån faq
Nyheter

Möjligt söka hyresstöd även 2021

Publicerad 18 jan 2021
Regeringen föreslår att det statliga stöd som ger lokalhyresgäster hyresrabatt återinförs för januari-mars 2021. En åtgärd som är vällovlig men inte håller måttet helt, konstaterar Företagarnas Pontus Lindström.
Möjligheten till sänkt hyra ska underlätta för krisdrabbade branscher. Foto: Shutterstock

Anledningen är förstås de fortsatta restriktionerna på grund av coronapandemin. Stödet gick tidigare att söka för perioden 1 april-30 juni 2020. Då fungerade det så att den som sänkte den fasta hyran för hyresgäster i vissa utsatta branscher kunde söka stöd för att kompensera en del av nedsättningen. Kompensationen söktes av hyresvärden i efterhand via länsstyrelserna.

Det stöd som förelås nu kommer fungera liknande. Stödet är tillfälligt, för ytterligare tre månader, januari-mars 2021, och riktar sig till företag inom vissa utsatta kundnära branscher som fått ekonomiska svårigheter med anledning av pandemin.

Till listan över branscher som kan ta del av hyresstödet (Regeringen.se)

Värden får tillbaka hälften

Stödet till hyresvärden räknas dock ut annorlunda denna gång. Stödet utformas nu så att lokalhyresvärdar som sänker den fasta hyran för hyresgäster under perioden 1 januari till 31 mars 2021 ges kompensation med 50 procent av den nedsatta fasta hyran. I våras var den maximala ersättningen för en hyresvärd 25 procent av den ursprungliga fasta hyran.

pontus lindstrom rund 150px.pngFöretagarnas näringspolitiska expert Pontus Lindström, konstaterar att tillfälliga rabatten för fasta hyreskostnader i utsatta branscher är en krisåtgärd som är vällovlig, men som inte håller måttet.

Risk för tröghet

− För nystartade företag som inte kan ta del av omställningsstödet, där stödet bygger på tidigare års omsättning, är det bra med den här typen av kompletterande åtgärder. Men företagaren som hyr ut, hyresvärden, får pengarna av staten först i efterhand om ansökan beviljas. Detta är förstås en risk för denne som ger en tröghet för hela systemet, säger Pontus Lindström, som också gärna tydligare vill se att hyresvärdar i offentlig sektor föregår med gott exempel här.

− Ett annat problem med åtgärden, som vi också konstaterade redan förra omgången av hyresstöd, är att utsatta branscher tolkas ganska snävt. Finns den SNI-kod man som företag tillhör inte med på listan kan man inte ta del av stödet, oavsett hur hårt man drabbats.

Taggar
Riks Nyhet
Fler nyheter från Företagarna