headphones newspaper video-player

Kan elen ta slut?

Elpriser och problem med elförsörjning diskuteras ofta. Men, handlar det om egentlig elbrist? Kan elen ta slut? Nja. Företagarnas expert Philip Thunborg reder ut.
Publicerad 1 mar 2021
En stor del av Sveriges elproduktion sker i norra delarna av landet medan elbehovet är som störst i södra halvan av landet. Här Stornorrfors vattenkraftverk i Västerbotten. Foto: Shutterstock

Ibland pratas det om elbrist. Men egentligen är det snarare effektbrist  och bristande kapacitet i elnäten att överföra elen som det handlar om, menar Philip Thunborg, expert på hållbarhet och infrastruktur hos Företagarna.

philip rund.png Elbehovet är redan idag, vid tillfällen, för högt för att vårt elsystem ska kunna leverera den effekt som krävs. I takt med att industrier och transportsystem ställer om kommer elbehovet öka ytterligare.

Problemet är snarare det att elen inte alltid finns där den behövs.

– Idag produceras elen huvudsakligen i norra Sverige, samtidigt som störst efterfrågan finns i landets södra delar. Bristande kapacitet att överföra elen från norr till söder gör att vi blir sårbara för dyra och tillfälliga lösningar.

Lokal brist på el

För det företag som inte får tillgång till den el som behövs i verksamheten kan man alltså tala om en lokal brist på el, även om Sverige egentligen producerar tillräckliga mängder.

Elförsörjningens brister är också en problem för att klara omställningen mot ett klimat- och miljövänligare Sverige.

– Att som den här vintern behöva starta upp oljekraftverk eller köpa el från utlandet, där el-mixen ofta är smutsigare än den svenska, leder till ökade utsläpp. Det är dessutom väldigt onödiga kostnader för ett land som Sverige där elproduktionen i sig oftast är tillräcklig, säger Philip Thunborg.

Han konstaterar att Sverige måste kunna säkra en ren elproduktion och distribution som kan tillgodose elbehovet i hela landet närhelst det behövs. Annars slår det hårt mot samhället, inte minst företag som vill ställa om, växa eller starta upp. Dessutom är det ett hinder för att fordonsflottan ska bytas ut från äldre fossila bränslen till el.

– Självklart behövs en utbyggnad av elnäten, och det helst igår. Dessutom krävs seriösa förhandlingar för att nå en politisk färdplan för hur elförsörjningen kan säkras där all fossilfri elproduktion på lika villkor kan finnas i systemet, säger Philip Thunborg.

Taggar
Fler nyheter från Företagarna

Småföretagare tar över när Findus ger upp

Efter 20 år tillsammans på Findus blev Bengt Gunnarsson och Göran Claesson av med jobbet. Nedläggningen av det anrika företaget var oväntad. Men slutet på anställningen blev början till egen verksamhet. Nu satsar de på närodlad frukt och grönt i nordvästra Skåne.

Granskning: Regelbörda

Det borde vara lätt att göra rätt men regelbördan är fortfarande en av de största utmaningarna för landets företagare. Hotellägare Thérèse Liljeqvist en av dem.

Korttidsstöd öppet för ansökan

Ansökan om stöd till korttidsarbete är sedan den 29 mars öppen igen. Företagarna tagit fram ett verktyg så att du kan räkna ut korttidsstöd per anställd.

Guide: Våga ta steget!

Pandemin fick Jokkmokks världsberömda marknad att växla från folkmyller till webbhandel. Det visar hur det digitala klivet kan rädda såväl företag som 416-åriga traditioner.

Plötsligt var ”Nowhere” överallt

Dryck som ändrar samhällets inställning till alkohol i en unik restaurangupplevelse i skogen. Det är eventet som nominerats till ett prestigefyllt pris. Fast egentligen handlar ...

Mer från hela Sverige


Coronakrisen


Krönikor