Företagarnas näringspolitiska expert Mathias Mellgren är ordförande i Landsbygdsnätverkets arbetsgrupp för innovationsfrämjande i landsbygder. I ett intervjuprojekt har gruppen undersökt och identifierat de vanligaste bristerna i lovande innovationsprojekt i landsbygder. Den har även hittat exempel på hur det går att lösa problemen som uppstår.
− En viktig insikt är att innovationsfrämjande måste ha både lokalt ägarskap och lokal förankring, säger han.
I en artikel på Landsbygdsnätverkets webbplats skriver Mathias Mellgren tillsammans med företrädare för Coompanion, Tillväxtverket, Matfiskodlarna, Hela Sverige ska leva, LUS, Skogsstyrelsen och LRF om flera nyckelområden.
− Det är främst fyra områden som vi vill lyfta fram. Finansiering, nyckelpersoner, nätverkande och förståelse för landsbygdens innovationer, säger han.
Riskkapitalet är långt borta
De finansiella aktörerna som har riskkapital rör sig oftast i storstäderna där strukturerna, inkubatorerna och det som anses vara rätt arbetskraften finns. Många banker är dessutom centraliserade och den lokala kännedomen har många gånger gått förlorad när beslut fattas långt borta.
För att motverka detta behöver det bli mer synligt var riskkapitalet finns.
Brist på dörröppnare
Personliga kontakter är avgörande. Banker, universitet och andra aktörer är delar i innovationsmotorn, men det krävs processledare eller ”gränsgångare” som har övergripande koll och kan fungera som smörjmedlet.
För att inte processer ska vara sårbara och beroende av en enskild person behöver gränsgångar-kompetensen breddas.
Passiva innovationsaktörer
Många innovationsaktörer intar en allt för avvaktande hållning i stället för att leta upp de som bär på idéer.
Det är viktigt att innovationsaktörer är ute på näringslivsfrukostar, nyföretagarmässor eller starta-eget-utbildningar och aktivt söker upp personer.
Urbant filter skymmer sikten
Många aktörer inom innovationssystemet har föreställningar som befinner sig väldigt långt ifrån den verklighet som finns i landsbygder. Processer som fungerar i en storstadsmiljö fungerar inte alltid i en landsbygdsmiljö.
Det gäller att förstå värdet av att till exempel starta en automatiserad butik, även om det inte går att skala upp till ett nytt Spotify eller Klarna.
Den 6 maj arrangerar Landsbygdsnätverkets arbetsgrupp för innovationsfrämjande en webbsänd träff där man presenterar framgångsfaktorerna för innovation i landsbygder och ger exempel på hur innovationsfrämjande insatser kan se ut i olika delar av landet.
Klicka på den här länken för att komma till anmälningssidan.
Anmäl dig senast den 3 maj. Länken till själva träffen skickas ut cirka en vecka i förväg.