För att funktionen du försöker använda ska fungera korrekt behöver du uppdatera ditt samtycke. Du kan alltid ändra dig genom att klicka på Cookieinställningar i sidfoten.

podcast news play företagaren I media förmån faq
Senaste nytt i hela landet - Företagarna Nyheter

Ställ in familjeveckan

För företagare som redan i dag har svårt att använda föräldraförsäkringen är familjeveckan ytterligare dagar de inte kan nyttja, skriver Erik Ageberg.

Förra veckan, samtidigt som världen var upptagna med att få ett resultat från det amerikanska presidentvalet, presenterade regeringen sitt konkreta förslag på utformning av den sedan länge utlovade familjeveckan. När Socialdemokraterna presenterade veckan för första gången strax innan valet 2018 uteblev glädjeyran som de nog hade förväntat sig. Få var besjälade av förslaget, men det kom sedan med i Januariöverenskommelsen och ska genomföras.

Konkret går familjeveckan ut på att föräldrar med barn mellan 4 och sexton år ska kunna få motsvarande vab-nivå när de avstår från förvärvsarbete för att ta hand om sitt barn under en dag när det exempelvis är lov eller för att delta i ett utvecklingssamtal om barnet. När reformen är fullt utbyggd ska varje förälder ha möjlighet att vara ledig fem dagar per år (särskilda regler för ensamstående). Totalt får alltså varje förälder 60 ytterligare ledighetsdagar (12 år om 5 dagar per förälder och barn) – motsvarande nästan 3 arbetsmånader – utöver de 480 befintliga föräldraledighetsdagarna och de fem veckornas lagstiftade semester per år och därutöver ersättning för vård av sjukt barn. Det finns alltså enligt regeringen ett fortsatt skriande behov av ytterligare ledighet bland svenska arbetstagare.   

Principen för föräldrapenning är lika enkel som självklar: när man inte arbetar får man föräldrapenning och när man arbetar utgår i stället lön från arbetsgivaren. För företagare är det inte alltid lika självklart att leva efter denna princip. Även om företagaren är föräldraledig under en eller flera månader, så måste många företagare behålla viss kontakt med kunderna och kanske vara beredd att utföra vissa sysslor under tiden. Är man borta på heltid i ett halvår eller mer så finns det kanske inte något företag kvar att komma tillbaka till.

Företagaren får betala dubbelt för familjeveckan med både skatt och sedan med lägre försäljning och sämre produktivitet.

Två av fem företagare med småbarn har inte varit föräldralediga alls. Det fyrkantiga regelverket, svårigheten att få sin sjukpenninggrundande inkomst (SGI) fastställd och myndigheternas oförståelse för företagandets villkor tvingar många företagande föräldrar att välja mellan sitt företag och sitt föräldraskap på ett sätt som få andra grupper i samhället hade accepterat.

För företagare som redan i dag har svårt att använda föräldraförsäkringen är familjeveckan ytterligare dagar de inte kan nyttja. Detta trots att de är med och finansierar socialförsäkringen precis som alla andra som arbetar. För företagare med anställda är familjeveckan dessutom ytterligare ledighet bland personal som måste hanteras, och planeras. Företagaren får betala dubbelt för familjeveckan med både skatt och sedan med lägre försäljning och sämre produktivitet. Det är redan idag svårt att planera verksamheten med medarbetare borta från arbetsplatsen, vilket påverkar den redan i dag stora kompetensbristen. 

Det är naturligtvis så att somliga yrkesgrupper har lättare att vara med på ett utvecklingssamtal i skolan än andra med mer fasta arbetstider. Men, men världens bästa barnomsorg, en mycket generös föräldraförsäkring, lagstadgad semester behöver vi inte ett nytt specialsystem för att delta i barnens utvecklingssamtal. Det vi behöver mest av allt nu är företag med ökad produktivitet och hög tillväxt som anställer fler. Givet coronapandemin och alla utmaningar som följer den borde familjeveckan permanent ställas in.

Räkna ut kostnaden för ditt medlemskap

Medlemskapet ger dig rabatter, rådgivning och nätverk.

Bli medlem – tillsammans skapar vi bättre förutsättningar

Medlemsförmåner

Vi erbjuder över 30 medlemsförmåner med rabatter på IKEA, SJ, Volvo, BMW, Fortum, Swedol med mera.

Politik och påverkan

Vi driver företagarpolitiska frågor genom att presentera analyser, fakta och egna undersökningar.