headphones newspaper video-player
Corona - råd och stöd till företag

Pessimistens optimism i topp!

Företagarnas regionchef Eva Cooper slår ett slag för Gävleborgsinställningen att det är småjävligt, men tuffar på.

Är det något man som boendes i Gävleborg är van vid så är det att hamna på fel plats på listor och rankningar. Där man ska ligga i toppen, hamnar länet i botten, och där man ska ha ett lågt tal har Gävleborg ofta ett högt tal. Är det inte låg utbildningsnivå så är det skyhöga klamydiatal. Man vänjer sig.

Det var därför en högst ovan upplevelse när årets resultat av Småföretagsbarometern presenterades. Småföretagskonjunkturen i Gävleborgs län är oförändrad jämfört med förra året och tillväxttakten i länet är högre än riksgenomsnittet. Endast två län har ett starkare nettotal i årets rapport. Prognosen för de kommande tolv månaderna är en fallande tillväxttakt, men till skillnad från övriga län tror gävleborgsföretagen på en fortsatt tillväxt.

Man har bland företagen i länet en positiv syn på framtiden. Japp, du hörde rätt, en positiv syn!

Är det en slump, är det en felmätning eller vad kan det vara som gör att hoppet plötsligt lever i Hälsingland och Gästrikland? Tre faktum spelar förmodligen in – pappersindustrin i länet är fortsatt stark även under pandemin, Microsoft etablerar fem gigantiska datahallar i Gästrikland och närheten till Mälardalen gör att det är enkelt att resa till länet. Småföretag som levererar till de stora industrierna har alltså fortsatt kunna göra det, Microsofts bygge ger både framtidstro och uppdrag till närområdet, och trots starka reserestriktioner har många från storstadsområden kunna komma till länet. Besöksnäringen har naturligtvis även här varit hårt drabbad, men enligt en undersökning från Tillväxtverket har det varit det lägsta tappet i landet.

När luttrade företagare i Gävleborg ska sia om framtiden är det inte så stor skillnad om det är en pandemi eller inte. Det är lite småjävligt hela tiden

Men man ska inte glömma bort kynnets betydelse i det hela. Kanske fångar den gamla dängan Pessimistkonsulten det hela bäst. ”Det är lika bra att sluta drömma. Det går åt helvete i alla fall. För om man drömmer om Paris hamnar man på något vis lik förbannat i Hudiksvall”.

När luttrade företagare i Gävleborg ska sia om framtiden är det inte så stor skillnad om det är en pandemi eller inte. Det är lite småjävligt hela tiden – titta bara på attitydundersökningarna om företagsklimatet! Småjävligt, men man tuffar på. Det visar sig vara en fenomenalt stark utgångspunkt jämfört med övriga landet.

Fallet från goda tider till en djup kris är helt enkelt högre, jämfört med ständiga Parisdrömmar som liksom alltid slutar i Hudiksvall.

Tre grejer som ger pepp!

  • Norrmännen får resa till Gotland – och förhoppningsvis är det många från Norge som därmed upptäcker Sveriges vackraste ö.  Eftersom det inte heller är skidsäsong just nu bör stämningen vara god.
  • På många håll i landet har digitala företagarfrukostar anordnats under våren. Det har bland annat lett till nya samarbeten mellan kommuner, i Dalarna samarbetar bland annat Leksand, Falun, Mora och Borlänge. Det har också lett till en ny publik som annars inte haft möjlighet att gå på de fysiska frukostarna.
  • Det finaste jag vet är när badkläder hänger på tork i solen. Det visar att det nyss varit bad. Och äntligen är den säsongen här! Upptäck nya badplatser, håll avstånd till andra och njut av det fina vatten som finns i sjöar och hav i Sverige.
Räkna ut kostnaden för ditt medlemskap