För att funktionen du försöker använda ska fungera korrekt behöver du uppdatera ditt samtycke. Du kan alltid ändra dig genom att klicka på Cookieinställningar i sidfoten.

podcast news play företagaren I media förmån faq
Nyheter

Uteserveringar en utmaning för restauranger

Publicerad 24 apr 2020
På Wasahof i Stockholm tar man myndigheternas krav på att gästerna ska hålla avstånd på krogen på allvar – och uppmanar alla att hjälpas åt.

Skirande grönska, solsken och lön på kontot. Om det vore en vanlig vår skulle uteserveringarna vara fulla av folk i helgen. I stället råder försiktighet i hela landet. Försiktighet och förmaningar. Såväl regeringen som Folkhälsomyndigheten har uttryckt oro för att den sociala distanseringen inte efterlevs tillräckligt väl på uteserveringar.

Många blickar är riktade mot Stockholm. Både för att där finns flest uteserveringar och för att det är i Stockholm som smittspridningen är allvarligast.

Utökad tillsyn

På torsdagen gjorde Liberalerna ett utspel om mindre sällskap på uteserveringar och att polisen borde få rätt att stänga krogar på direkten. Allvaret inskärptes ytterligare på fredagen då inrikesminister Mikael Damberg höll pressträff tillsammans med Stockholms finansborgarråd Anna König Jerlmyr och smittskyddsläkare Per Follin vid Smittskydd Stockholm. Tillsynen ska utökas och om man ser krogar som inte följer regler och rekommendationer ska man kontakta myndigheterna, lyder budskapet.

Patrik Cornelius som är delägare i Le Bistrot de Wasahof i Stockholm. Han berättat att det är en utmaning att få alla gäster att följa råd och rekommendationer, såväl inomhus som utomhus.

− Det får inte vara fler gäster i baren än det finns stolar. Jag var tvungen att säga till ett par män om det, eftersom en satt ner och den andra gästen stod. Jag bad dem antingen flytta på sig eller lämna restaurangen. Då pekade de på en ledig stol vid pianot och sade att man väl kan säga att han använde den, så man får räkna med att munhuggas en del.  

"Vi är nog härdade"

En del restauranger har satt tejpade markeringar på bord för att signalera att platserna inte är öppna, men Wasahof har satt ut färre bord och stolar än vanligt på uteserveringen för att säkerställa att gästerna inte sitter för tätt. Men det är inte alla som rättar sig efter det.

  − Om det kommer ett sällskap brukar de få sitta tillsammans. Men vi placerar olika sällskap på avstånd. Ibland händer det ju att gästerna känner varandra och då flyttar de på bord och stolar. Eftersom vi är färre än vanligt på grund av situationen så kan vi inte ha full koll på allt våra gäster gör. Alla måste ta eget ansvar, säger Patrik Cornelius.

Hur känns det då att politiker och myndigheter lägger så stort ansvar på restauranger?

− Vi är nog härdade. Man är så van vid att myndigheter håller ögonen på oss. Alkoholtillståndets villkor ska efterlevas, personalliggaren ska fyllas i, det görs inspektioner från miljö och hälsa, vi ska kontrollera rökförbud och så vidare. Det här är en till uppgift som vi måste hantera. Men det här med att hålla avstånd måste alla hjälpas åt med, säger Patrik Cornelius.

Taggar
Fler nyheter från Företagarna