För att funktionen du försöker använda ska fungera korrekt behöver du uppdatera ditt samtycke. Du kan alltid ändra dig genom att klicka på Cookieinställningar i sidfoten.

podcast news play företagaren I media förmån faq
Nyheter

Semesterperioden en ödestid för många företag

Publicerad 28 apr 2020
Mer stöd behövs, annars riskerar semesterperioden bli spiken i kistan för krisande företag. "Det är inte läge att sticka huvudet i sanden" säger företagaren Belinda Bagger.
I normala tider planerar företagare för de extrakostnader som semestertiderna medför. Men i år, hos de mest krisdrabbade företagen, riskerar den varma årstiden bli dödsstöten. Foto:Shutterstock

Semestern tar inte semester. Men många krisdrabbade arbetsgivare kommer få svårt att hantera kostnaderna som semesterledigheter innebär.

belindabagger.pngDet varnar Belinda Bagger (lilla bilden) från skånska Ekeby, som driver en redovisningsbyrå. Hon är i kontakt med många företagare och rejält oroad inför sommaren.

- Juni, juli och augusti innebär semesterlön som skall utbetalas till anställda, samtidigt som verksamheten ligger nere. Pengar som många företag inte ser ut att ha i dagsläget, säger Belinda Bagger, som först skrev ner sina tankar i ett inlägg på sin Facebooksida.

I normala tider planerar företagare för de extrakostnader som semestertiderna medför. Men i år, hos de mest krisdrabbade företagen, riskerar den varma årstiden bli dödsstöten. De branscher som normalt räknar med intäkter på sommaren oroas också av den osäkerhet som ännu råder inför hur pandemin kommer påverka kundernas beteenden.

Och frågan är högaktuell. Som arbetsgivare behöver du lämna besked till den anställde om semesterns förläggning minst två månader före semesterns början, det vill säga 1 maj för den som vill vara ledig från 1 juli. Det säger semesterlagen.

"Inte läge att sticka huvudet i sanden"

Belinda Bagger menar att alla företag i kris just nu bara vill komma igång så fort det går, samtidigt som företag som fortfarande rullar behöver fortsätta så för att dra in skatteintäkter till staten. Hög tid för nästa krispaket, menar hon.

- Det är inte läge att sticka huvudet i sanden och vänta på bättre tider för snart är sommaren här och då står vi ännu längre ner i skiten, helt enkelt. Varken Sverige eller arbetsgivarna har i dagsläget råd att mista en endaste dag av intäkter när Sverige börjar rulla igen!

Företagarna ser att stödet gärna får komma i form av ett kostnadsstöd, en ersättning som ges till alla företag som med anledning av coronakrisen drabbats av en betydande omsättningsminskning, något som Företagarnas vd bland annat tog upp i Dagens Industri:

- Majoriteten av företagen kommer utan tvekan att kunna övervintra. Men de som drabbats hårt av reglerna om social distansering står inför konkurs, sade Günther Mårder till DI.

Taggar
Fler nyheter från Företagarna