För att funktionen du försöker använda ska fungera korrekt behöver du uppdatera ditt samtycke. Du kan alltid ändra dig genom att klicka på Cookieinställningar i sidfoten.

podcast news play företagaren I media förmån faq
Nyheter

Handeln blöder

Publicerad 1 apr 2020
Stora delar av Sverige står stilla. Handeln är inget undantag.

Effekterna av de krisåtgärder regering och myndigheter har infört för att få stopp på smittspridningen av covid-19 har lamslagit stora delar av näringslivet och flera branscher har helt stannat av. Inga kunder och intäkter men fortfarande löner, hyror och avgifter som ska betalas.

− Det här är det värsta vi någonsin har varit med om. Det är så stentufft det kan bli, vi har tappat ungefär 70 procent av vår omsättning, säger Carina Jönsson som driver en Direkten-butik i Sickla köpkvarter.

Hela verksamheten har påverkats.

− Vi är helt beroende av fyra stora gymnasieskolor som ligger i närheten. Nu är de stängda och kunderna borta samtidigt som alla kostnader är kvar. Vi öppnar numera en timme senare och stänger en timme tidigare. All extrapersonal har fått sluta. Även innan krisen hade vi ingen möjlighet att bygga upp en buffert. Man lever från månad till månad som företagare och försöker få det att gå ihop, säger hon.

Människorna har försvunnit

Bengt Hedlund är vd på Convenience Stores Sweden, ett av Företagarnas anslutna branschförbund, och vittnar om en tudelad situation inom handeln.

− Butiker i så kallade A-lägen, nära resecentrum och arbetsplatser, har tappat nästan all omsättning. De människor som brukar röra sig där har försvunnit. Samtidigt går butikerna nära bostäder bra, på vissa håll till och med bättre än tidigare. Men vi kommer se ett stort antal konkurser inom branschen, marginalerna för att överleva en sådan här extrem situation finns helt enkelt inte, säger han.

Regeringen har under de senaste veckorna aviserat tre stödpaket riktade mot näringslivet. Flera av krisåtgärderna kan komma företagen till dels men det är långt ifrån tillräckligt.

− Ob-tillägget behöver tillfälligt tas bort i de mest utsatta branscherna. Som situationen är nu finns det ingen som klarar av att betala dubbel lön på lördagar. Jag vill även se en skarp uppmaning att hyresvärdarna tillfälligt accepterar en sänkning. Vi har redan fyra andra butiker som har gått i konkurs här i köpcentret, säger Carina Jönsson.

Försiktigt optimistiska

Regeringens stödpaket för att sänka hyrorna går ut på att fastighetsägare som går med på att sänka hyran för hyresgästerna med ner till femtio procent ska kompenseras för hälften av hyresnedsättningen. Stödet ska kunna sökas i efterhand och gälla för perioden 1 april till 30 juni.

− Vi är försiktigt optimistiska, jag har hört om flera hyresvärdar som undrar vart man vänder sig för att få halva hyresnedsättningen utbetald. Men det behövs betydligt mer än så för att rädda de drabbade företagen, förutom hyra handlar det om kostnader för löner, sociala avgifter och fasta kostnader. Regeringspaketet löser en del men långt ifrån allt, säger Bengt Hedlund.

Taggar
Riks Nyhet
Fler nyheter från Företagarna