För att funktionen du försöker använda ska fungera korrekt behöver du uppdatera ditt samtycke. Du kan alltid ändra dig genom att klicka på Cookieinställningar i sidfoten.

podcast news play företagaren I media förmån faq
Nyheter

Kanelbullen krossar konkurrenterna

Publicerad 4 okt 2019
När det kommer till fika är kanelbullen en institution med en egen dag – en dag som i år har tjugoårsjubileum.

I dag sprider sig doften av kanel och nygräddade bullar över stad och land. Det är Kanelbullens dag och en högtidsdag för alla landets bagare och konditorer. Ett kafé och bageri kan lätt flerdubbla försäljningen denna dag.

I fjol köpte vi svenskar uppskattningsvis 8,3 miljoner kanelbullar under dagen och inget talar för att det kommer att bli färre i år. För branschen spelar den 4 oktober i samma liga som Lucia med sina lussekatter och semlorna på fettisdagen.

− I dag går degblandarna och ugnarna varma. Jag pratade med en bagare häromdagen som sade att han skulle gå och lägga sig extra tidigt på torsdagskvällen för att vara i form när han börjar klockan tre på morgonen. Sedan tänkte han jobba så länge han orkar, säger Martin Lundell, VD på branschorganisationen Sveriges bagare & konditorer.

Kanelbullens dag firar 20 år

Det speciella i år är att Kanelbullens dag firar 20 år. Det var 1999 som projektledaren Kaeth Gardestedt på Hembakningsrådet fick idén att instifta en dag för att öka försäljningen av mjöl, socker, jäst, margarin och kanel. Det vore ingen överdrift att påstå att det var ett genidrag.

Suget efter det gyllenbruna bakverket sprider näringsrika ringar i ekonomin. För att möta efterfrågan knådas nästan 250 ton mjöl och 185 ton smör. Det går åt över sju ton kanel och drygt 10,5 ton ägg. Den totala råvaruåtgången under Kanelbullens dag väger numer 736,5 ton, enligt en beräkning från Sveriges bagare & konditorer.

Fettisdagen har blivit något av en experimentverkstad för hur en semla kan se ut, men det finns ingen sådan trend när det gäller kanelbullar.

− Visst, det finns alltid någon som vill sticka ut, men trenden är att hantverket står i centrum. Alla vill baka en riktigt god traditionell bulle efter eget recept, säger Martin Lundell.

Om du äter en kanelbulle i dag är du i gott sällskap. Fler än varannan svensk (54%) åt en sådan i fjol och många (40%) satte tänderna i fler än en. Med andra ord står sig den svenska fikakulturen stark.

Avdragsgilla bullar

Sist men inte minst, du företagare som har bjudit dina anställda på kanelbullar i dag. Kom ihåg att de är avdragsgilla!

Taggar
Riks Nyhet
Fler nyheter från Företagarna