I dag meddelade flygbolaget Nextjet att det ansöker om konkurs. Det har fram till nu varit ett av tre bolag som erbjudit inrikes regionala flygningar. De andra är BRA och SAS. Nextjet har flugit på rutter med små passagerarvolymer, men där flyget ofta är det enda rimliga transportsättet. Men den 1 april trädde flygskatten i kraft. Med ökade biljettpriser för ett bolag som kämpat med att bära sina kostnader är det därför inte helt förvånande att de nu behöver ställa in sina flygningar.

Regionala resenärer drabbas 

– Transportstyrelsen förutspådde att införandet av flygskatten skulle leda till färre flygresor och mindre marginaler för flygbolagen. Nu ser vi som väntat att det tyvärr är just de regionala resenärerna runt om i landet som drabbas hårdast. Det är mycket beklagligt. Stockholms Handelskammare varnade i sin rapport Flygplatsdöden för att just Nextjet och deras flyglinjer låg i farozonen vid införande av en flygskatt, säger Philip Thunborg, ansvarig för infrastruktur- och transportfrågor på Företagarna.

Företag utanför storstäderna är ofta direkt beroende av flyget för att snabbt kunna möta kunder och leverantörer och knyta affärsförbindelser i en allt snabbare och allt mer globaliserad värld. Att det svenska järnvägssystemet ofta utgör ett högst bristfälligt komplement vet alla som själva fastnat i de återkommande tågförseningarna.

Transportstyrelsen förutspådde att införandet av flygskatten skulle leda till färre flygresor och mindre marginaler för flygbolagen. 

Förlorade jobb 

– Stora BNP-förluster och förlorade jobb är erfarenheter från andra europeiska länder som infört en flygskatt, och även grund till att förslaget om en svensk flygskatt lades ned för tio år sedan. Dessutom har flygskatter i andra länder lett till en försämrad tillgänglighet och regional utvecklingskraft. Det är i lands- och glesbygd som arbetstillfällena försvinner, säger Philip Thunborg.

Flyget är centralt för företagande och tillväxt eftersom globala marknader och värdekedjor måste vara sammankopplade. Länder och städer som gör anspråk på att delta i den globala konkurrensen måste ha effektiva flygtransportsystem med kapacitet att tjäna globala och nationella resenärer. Flygskatten gör det dyrare att driva företag i Sverige i förhållande till våra konkurrentländer och återigen är det Sveriges företag som ska ta notan genom högre skatter och avgifter. 

Klyfta mellan stad och land

Icke-fungerande förbindelser kommer att leda till ytterligare jobb- och företagsflytt till storstäderna och förstora den klyfta mellan stad och land som regeringen säger sig vilja minska. Det måste vara möjligt att bo och verka i hela landet. 

Ny teknologi, levande landsbygder och framgångsrika svenska företag bidrar mer än högre skatter till att minska utsläppen. En flygskatt drabbar företag och jobbskapande och det uppmuntrar inte flygbolagen till att investera i miljövänliga alternativ. Fokus bör ligga på övergången till fossilfritt bränsle för att till fullo uppnå ett hållbart flyg. Dagens teknik har möjliggjort för flygplansmotorer att drivas med upp till 50 procent biobränsle, men på grund av dess höga kostnadsläge byts bara en liten del av bränslet ut.