För att funktionen du försöker använda ska fungera korrekt behöver du uppdatera ditt samtycke. Du kan alltid ändra dig genom att klicka på Cookieinställningar i sidfoten.

podcast news play företagaren I media förmån faq
Nyheter

Unga Degerforstrion om nya samåkningsappen: “Ekonomisk och miljövänlig körning för alla”

Publicerad 4 apr 2022
Under fredagens UF-gala haglade det utmärkelser över de tre unga kvinnliga entreprenörerna från Degerfors.
Från vänster: Amelia Losander, Allexandra Franc och Isra Albeatar.

Amelia Losander, Allexandra Franc och Isra Albeatar hade en tydlig vision när de startade sitt UF-företag förra året - och det var att skapa hållbara förutsättningar för den som färdas i bil. Tillsammans har de tagit fram samåkningsappen Amet Drive där den som kör bil kan matchas ihop med en passagerare som önskar färdas åt samma destination. 

Upplägget går ut på att föraren lägger ut en resa via en annons, passageraren skickar sedan en förfrågan om att åka med. Då kan föraren antingen acceptera eller neka. Då bokas resan och resenärerna får sedan möjlighet att prata vidare i en chatt för att tillsammans planera upplägget:

-Jag äger ingen bil. Men med appen kan jag snabbt och effektivt hitta en förare som färdas åt den riktning jag önskar åka och boka in mig på ett säte mot betalning, säger Amet Drives marknadsföringschef Isra Albeatar. 

Amet Drive är utformad så att både förare och passagerare ska kunna känna sig trygga. Tillsammans kommer de överens om kostnaden. Sedan sker betalningen med hjälp av en betaltjänst som säkerställer att ingen av parterna blir lurade. Dessutom måste varje individ registrera en profil och sedan verifiera sig vid varje körtillfälle. 

- Vi vet så väl att man, särskilt som ung kvinna, kan känna sig obekväm med att åka i en främlings bil eller ta emot en främling i sin bil, så verifieringen har ett mycket högt värde ur ett trygghetsperspektiv, förklarar Allexandra Franc som är företagets ekonomichef. 

Samåkning ska vara tryggt och säkert för båda parter

För att nå Parisavtalets globala mål 2030 krävs en omställning och en del av lösningen är ökad samåkning för att minska de fossila bränsleutsläppen. Miljön är en stor drivkraft uppger dem:

- Dessutom är det extremt dyrt att köra bil i dag så det här gynnar inte bara miljön utan det gynnar också plånboken, säger Amet Drives vd Amelia Losander. 

Den största utmaningen trion har haft var att hitta en programmerare som kunde hjälpa dem att ta fram appen. I februari lanserades Amet Drives officiella hemsida, som var en av många målbilder de unga entreprenörerna haft. Nu laddar de för att satsa fullt ut efter studenten:

-Det har varit och är en fantastisk resa och jätteroligt att lära sig hur man dels tar fram en app men också hur man driver företag, förklarar Alexandra varpå Isra snabbt fyller i:

-Vi kommer från noll och har ingen kunskap. Men vi tror på oss själva, vi stöttar och lyfter varandra när vi stöter på hinder eller tappar motivation.

Hyllades under UF-Gala i Örebro

Under fredagen fick trion motta hela tre priser i flera kategorier: Årets Affärsplan, Årets Tjänst, Årets Innovation men även det prestigefulla priset Årets UF-Företag och kommer därmed att få åka till SM finalen i Göteborg och representera Örebro län. 

- Vår resa har precis börjat och vi vill att ni alla ska åka med, skriver de på Amet Drives officiella Instagram. 

Att driva företag som ung kvinna kan emellanåt vara lite tufft. Men den unga trion låter sig inte stoppas och inspireras av flera framgångsrika entreprenörer, bland annat Lova Mattsson och Amanda Svensson som driver succéföretaget Period Pack och som dessutom korades till Årets Företagare i Örebro 2021. 

-Att driva företag och se andra lyckas har verkligen gett oss mersmak. Vi pratar redan i dag om lite parkeringstjänster, säger dem och skrattar till. 

Stor potential bland kvinnor som driver företag

Allt färre kvinnor väljer i dag att starta företag och deras företag är oftast av mindre skala. Detta gäller såväl i Sverige som i övriga EU-länder. Därför behövs krafttag för att fler kvinnor ska motiveras till att vilja starta, driva och skala upp sin verksamhet. Därför lyfter Företagarna varje år vikten av att fler kvinnor startar och driver företag. 2021 släpptes rapporten Kvinnors Företagande som skvallrar om att endast 18 procent av alla aktiebolag som omsätter mer än 500 000 drivs av kvinnor. 

- Det är en på tok för liten del tycker vi, säger Lina Skandevall, Företagarnas expert på kvinnors företagande. 

Den entreprenöriella kapaciteten som finns hos kvinnor har stor potential att kunna bidra till större samhällsnytta och tillväxt. Detta är också en tillgång som skulle kunna bli drivkraften för nästa generation företagare och som skulle kunna göra Sverige till ett mer inkluderande land för kvinnor som driver företag, säger Lina Skandevall avslutningsvis. 

Fler nyheter från Företagarna