För att funktionen du försöker använda ska fungera korrekt behöver du uppdatera ditt samtycke. Du kan alltid ändra dig genom att klicka på Cookieinställningar i sidfoten.

podcast news play företagaren I media förmån faq
Nyheter

Eva Cooper Fortsätt att utmana

Publicerad 21 mar 2024
Till påsk är det dags att låta Företagarna-tåget köra vidare utan mig, skriver Företagarnas avgående regionchef Eva Cooper.
Eva Cooper. Foto: Oskar Omne.
Krönika Detta är en kommenterande text, åsikterna är skribentens egna.

Om man lovat både sig själv och medlemmarna att aldrig bli blasé och oengagerad i sitt arbete, då måste man sluta medan det fortfarande är riktigt kul. Och dit har vi nu kommit. I över åtta år har jag arbetat som regionchef för Företagarna, först i Gävleborg, sedan även Dalarna och sedan 2020 även Värmland och Örebro län. Men nu till påsk är det dags att låta Företagarna-tåget köra vidare utan mig.

Sensommaren 2012 började jag arbeta på lokaltidningen i Hudiksvall, som politisk redaktör. Bland det första jag gjorde för att lära känna bygden var att bjuda ut den ordföranden i den lokala Företagarna-föreningen på lunch. Att småföretagen var viktiga för Hudiksvalls framgång hade jag redan med mig. Där och då kände jag dock bara till den lokala och den nationella verksamheten som Företagarna bedrev. Det tog ytterligare några år innan jag insåg att mitt drömjobb fanns, och det var som regionchef på Företagarna.

Johan Södergren är Företagarna Mellansveriges nya regionchef

En fantastisk resa

Att arbeta för Företagarna har verkligen varit en fantastisk resa. Organisationen är en folkrörelse i ordets sanna bemärkelse. Företagare är inte bara skickliga problemlösare med massor av idéer, utan när de samlas kring gemensamma frågor för att främja framgång och utveckling uppstår verklig magi. Jag är djupt tacksam för alla möten och människor jag har fått lära känna genom Företagarna, från norr till söder. Ni har gett mig så mycket energi och inspiration under dessa år.

Naturligtvis har det funnits utmaningar längs vägen. Styrkan i en folkrörelse kan ibland bli dess svaghet om vi inte alla går åt samma håll. Men övervägande har vi ändå lyckats på ett fantastiskt sätt. Det märks inte minst genom hur våra medlemmar hittar till oss som arbetar för dem och genom hur politiker och tjänstemän värdesätter vår organisation, även när vi framför kritik – något som är av yttersta vikt för att påverka och förbättra förutsättningarna för er som företagare.

Stå enade och starka 

Vi lever i en tid av snabb förändring och osäkerhet, där pandemier, inflation och krig hotar stabiliteten. Pandemin häromåret påverkade näringslivet dramatiskt och många har kämpat för att hålla sina företag flytande i dessa utmanande tider. Inflationens svallvågor och dess påverkan på ekonomin skapar en osäkerhet som kräver mod och uthållighet. Samtidigt fortsätter internationella spänningar och konflikter att skaka om världen, vilket kan ha långtgående konsekvenser för global handel och stabilitet.

I en tid då hoten är många och komplexa är det viktigt att vi som företagare och samhällsmedborgare står enade och starka. Vi måste vara beredda att anpassa oss till förändringar, att vara innovativa och samarbeta för att övervinna de hinder som vi ställs inför. Det kräver engagemang, mod och en vilja att stå upp för det vi tror på.

Utmana, inspirera och stötta

Därför är min uppmaning till alla företagare och företagarvänner att fortsätta att vara engagerade och proaktiva. Fortsätt att utmana, inspirera och stötta varandra. Tillsammans kan vi fortsätta göra underverk och forma en bättre framtid för företagen och samhället som helhet.

Tack till alla jag träffat under den här tiden för alla minnen, lärdomar och gemensamma upplevelser. Jag önskar er all lycka och framgång på era fortsatta resor.

P.S. Vart jag tar vägen? Jag kommer fortsätta att arbeta för ett bättre näringslivsklimat, men mer lokalt avgränsat. Jag kommer nämligen gå till en tjänst som näringslivs- och utvecklingschef i Älvkarleby kommun (den ligger i Uppsala län). Utöver företagarfrågor jobbar min avdelning med bland annat fiskefrågor, folkhälsa, it och integration. D.S.

Eva Cooper Läs fler krönikor från vår expert

Eva Cooper Regionchef Mellansverige, Dalarna, Gävleborg, Värmland och Örebro län.

En företagares julsaga

Du har sett det förut. Det är inte deja vu, utan ännu en tolkning av Charles Dickens ”En julsaga”. Men tro oss, den här versionen liknar ingen annan.

Lös elkrisen tillsammans

Riksdagspartierna måste orka enas om en lösning på den akuta elkrisen redan nu, uppmanar Företagarnas regionchef Eva Cooper.

Fler nyheter från Företagarna