För att funktionen du försöker använda ska fungera korrekt behöver du uppdatera ditt samtycke. Du kan alltid ändra dig genom att klicka på Cookieinställningar i sidfoten.

podcast news play företagaren I media förmån faq
Nyheter

Pandemins påverkan i Örebro län – stödåtgärder och återstart

Publicerad 14 okt 2020
Länsradions Lars-Åke Stenström intervjuar Företagarnas regionchef Eva Cooper om Corona-pandemins påverkan på Örebro Län. Cooper framhåller vikten av att stödåtgärderna kvarstår så länge restriktionerna behövs.
Foto: Eva Cooper, regionchef Företagarna Mellansverige

Svenska företag har under pandemin vidtagit kraftiga åtgärder för att förhindra smittspridning. Företagarna har stor respekt för att restriktionerna kvarstår. Samtidigt begränsas verksamheterna av detta och då är det naturligtvis nödvändigt att stödåtgärderna inte plockas bort.

Corona-krisen som präglat sommaren för svensk besöksnäring har varit allt annat än nådig. Nya siffror från Visita och Benchmarking Alliance visar på ett intäktstapp om 33 miljarder kronor. Trots att svenskarnas möjligheter att resa utomlands var begränsas och därmed semestrade inrikes så kunde inte förlusten av utländska turister täckas upp.

Hotell- och restaurangbranschen sysselsätter ca 200 000 personer. Nästan hälften av dessa är utlandsfödda och drygt en tredjedel är unga - under 25 år.

Hotell- och restaurangbranschen är en personalintensiv bransch som sysselsätter omkring 202 000 personer förra året. Nästan hälften av dessa är utlandsfödda och drygt en tredjedel är unga - under 25 år. Givet omständigheterna för Sverige, som för närvarande lider av europas tredje högsta ungdomsarbetslöshet, är detta en mycket viktig bransch och att många jobb nu riskerar att försvinna kring årsskiftet är alarmerande för svensk arbetsmarknad.

Trots att Sveriges ekonomi krympt är de flesta bedömare överens om att det kunde sett värre ut och att Sverige klarat sig hyggligt i förhållande till många andra länder i Europa. Något som emellertid är en tämligen klen tröst för alla de företagare som ännu inte sett kunderna återvända eller de röda siffrorna bli svarta.

Lyssna på hela radioinslaget med Eva Cooper, regionchef Mellansverige, i Länsradion

Fler nyheter från Företagarna