För att funktionen du försöker använda ska fungera korrekt behöver du uppdatera ditt samtycke. Du kan alltid ändra dig genom att klicka på Cookieinställningar i sidfoten.

podcast news play företagaren I media förmån faq
Nyheter

Konkursen ett hårt slag mot Strömsund

Publicerad 5 apr 2023
På tisdagen försattes Attacus stomsystem betong i konkurs. Det riskerar att sprida ringar på vattnet långt utanför företagets lokaler.
Genrebild. Betongstommen har inte med företaget i artikeln att göra. Foto: Shutterstock.com.

Strömsunds största privata arbetsgivare har de senaste månaderna brottats med problem och tvingats till drastiska neddragningar. I februari varslades många anställda på Attacus stomsystem betong i Hammerdal och i centralorten Strömsund samt i Östersund. Företaget tog beslut om att kallställa betongfabriken i Hammerdal och flytta all tillverkning av betongstommar till Strömsund. I början av mars verkställdes varslen och nästan hundra personer förlorade jobbet. Trots det meddelade företagsledningen på tisdagen att driften inte är hållbar. Attacus stomsystem betong försattes i konkurs.

− Vi jobbar mot Stockholm och Mälardalen och vi gör hyresrätter och bostadsrätter och marknaden där har ju tvärbromsat. För att projekten ska komma i gång brukar man först ha sålt ett antal lägenheter och det är klart att ingen köper lägenheter när man inte ens vet vad räntan ska bli, säger vd Mattias Marktin i en kommentar till Östersunds-Posten.

Svårt att ta in omfattningen

Konkursen innebär att 96 anställda i Strömsund och 19 i Östersund sägs upp. Konkursen omfattar inte Attacus trähus verksamhet i Hammerdal, men betongstommarna har sysselsatt många fler. För Strömsunds kommun innebär konkursen ett hårt slag.

− Det är de små företagen som skapar fyra av fem nya jobb och det är företagarna i kommunen duktiga på, men det behövs även stora generatorer av Attacus slag i näringslivet på en ort, säger Mats Danielsson, vice ordförande i Företagarna Strömsund.

Morgon i P4 Jämtland intervjuade Mats Danielsson på onsdagen och frågade vad konkursen innebär för företagandet i Strömstad.

− Jag tror inte att man kan se omfattningen ännu, men det påverkar enormt mycket. Det finns tio-femton, kanske tjugo företag vars omsättning direkt påverkas av den här konkursen, säger han.

Hoppas hitta en köpare

Hoppet sätts nu till att konkursförvaltaren ska hitta en köpare som ska kunna ta över verksamheten och driva den vidare, i någon utsträckning.

− Fyrtio arbetstillfällen är bättre än noll. Utan en köpare så kommer kompetenser, maskiner och fastigheter försvinna. Då styckas verksamheten upp och säljs bort och det kommer att påverka bygden under lång tid, säger Mats Danielsson.

Fler nyheter från Företagarna